Visszaáll az önbizalom, rendbejöhet az élet

Interjú2019. nov. 10.Kamasz Melinda

Európában még mindig a franciák a szépségipar fő meghatározói, de a trendek Amerikából jönnek. Dél-Korea viszont olyan szintű újításokkal jön a piacra, hogy az rendkívül figyelemreméltó - hangsúlyozta a növekedés.hu-nak adott interjújában Papp Ildikó esztétikai bőrgyógyász, a Körúti Orvosi Centrum tulajdonosa.

Jelenleg milyen a szépségideál a világban és ez más-e mint Magyarországon?

Magyarországon a világhálónak a közösségi médiának köszönhetően alapvetően ugyanaz a szépségideál mint a világban.

Divat a kontúrosabb arc, teltebb ajak, nagyobb mell és tompor, vékonyabb derék. A nagyon vékony, sovány, aszott arc már kiment a divatból. A zsírleszívás, -visszatöltés idejében ezek már megvalósíthatók. A mellműtétek évek óta a legkeresettebb beavatkozások az USA-ban és Európában is. 

A fiatalok által követett úgynevezett superlook erősebb arccsontot, állcsontot és lényegesen teltebb ajkat jelent. Angelina Jolie arca évek óta az etalon. Neki kicsit négyszögletesebb arcformája, erős álla van. Az utóbbi időben hangsúlyosabb lett az áll vonala. Ennek megfelelően kicsit megnyújtjuk, kiemeljük. Ha fölülről megvilágítjuk az arcot, láthatóak az árnyékok, azokra helyezzük a hangsúlyt. 


A férfiaknál a határozott, a széles állat férfiasnak tarjuk. Nagyon erős állívet tudunk csinálni, ha valakinek nincs ilyen. E tekintetben Brad Pittet tudom példaként felhozni. 

Honnan jönnek a trendek?

Európában Franciaország még mindig meghatározó. De Amerika továbbra is a világ uralkodója. Hozzáteszem, hogy Dél-Korea nagyon betört az utóbbi időben. Rengeteg orvosuk tart előadást a konferenciákon. A szálazást például ők találták ki, és azt már az amerikaiak is átvették. 

De Ázsiában egészen más a divat, ők mást látnak szépnek. Ott a páciensek nagy részének van felső szemhéjplasztikája, mert európai vonalat szeretnének, ez az alap. De Keleten a gyerekes kinézet a divat, nagyon vigyáznak magukra, vékony testük van és rendkívüli módon védekeznek a napfény ellen. Ellentétben az európaiakkal, különösen a magyarokkal, mi magyarok napimádók vagyunk. Pedig a nap a külső öregedés 95 százalékát okozza. 

Előtte-utána fotó Dél-Koreából

Ázsiában melyik ország a meghatározó a szépségiparban?

Dél-Korea. Én még életemben ennyi szépséggel foglalkozó klinikát, boltot, kozmetikát nem láttam. Gyakorlatilag minden házban van szépséggel foglalkozó üzlet. Nagyon adnak magukra, nagyon sokat foglalkoznak az arcápolással. A napi arclemosásra 20 percet szánnak, addig masszírozzák az arcukat a bőrüket, amíg minden szennyeződés tényleg lejön róla. Ennek megfelelően gyönyörű bőrük is van. 

Dél-Koreában reality show keretében választják ki a legkevésbé esztétikus hölgyet-urat és alakítják át tetőtől talpig. A fotón egy előtte-utána képet látnak a győztesről.

Etekinteben mi magyarok hogy állunk?

Sajnos nem túl jól. Hiába próbáljuk tanítani. A magyar nők ott tartanak, hogy megveszik a 20. éjszakai krémet is, ahelyett, hogy egy egész napos vonalat követnének. 

Mi lenne a helyes?

A tökéletes bőrápolásnak rendje van. Sminklemosás, arclemosás, tonik, szérum - mert ebben van a legtöbb hatóanyag - majd nappalra fényvédő. Este ugyanez, csak éjszakai krémet és szemránckrémet kell használni. Ázsiában mindezt megcsinálják, és meg is van az eredménye. 

Jönnek ide hölgyek, hogy hiába veszik meg a legjobb krémeket nem használ. A krém használ, de tisztában kell lenni az öregedés folyamatával.

Hány évesen kezdünk öregedni?

A harmincas években már a sejtek az egész testben elkezdenek öregedni. Ezért nagyon fontos a prevenció. Minél hamarabb érdemes elkezdeni foglalkozni vele. 

Hatvan évesen már hiába jönnek hozzám, hogy bármennyit hajlandó lenne áldozni magára, csak legyen látványos. Nem fog menni, ha eddig nem foglalkozott magával. Ekkor már műtét nélkül nem tudunk olyat produkálni, ami látványos és őt elégedettséggel töltené el. 

Hogy zajlik az öregedés folyamata?

Több szinten zajlik. Nem csak a bőr öregszik. A csontok szép fokozatosan az arcon is elkezdenek felszívódni. Elsősorban a szem körüli rész, a szemöldök tájékán. Ezért jön az úgynevezett mérges ránc, ami nem csak izommunka miatt alakul ki. Felszívódik a csont, besüppednek a fölötte lévő szövetek és már ott a mélyedés. 

A szem körüli árok is kezd felszívódni. az egész arccsont átalakul, hátrébb tolódik. Ezért kell oda volument tölteni. Az ajkunk is, ahogy a csont körülötte átalakul, felszívódik, egyre beljebb húzódik. Ezért kell kiemelni az ajkat is. Az állív csontja szintén kezd felszívódni. És ezek csak a csontok. 

A csontok felett lévő izmok és szalagok is lazulnak, de nem annyira, mint régebben gondolták. Ezért én kissé szkeptikus vagyok az arctornával.

 

Az arcon lévő zsírpárnák fogyása, átalakulása szintén hozzájárul az öregedés folyamatához. Van ahol elfogy a zsír, máshol meg akumulálódik, összegyűlik. Olyan helyeken gyűlik össze a zsír, ahol korábban nem volt, és ezért van az, hogy az arcon hegyek-völgyek alakulnak ki. 

A legfelül lévő bőr és a kötőszöveti rost szintén öregszik. De nem elég csak a bőrt kezelni. Ha az asztalra leteszek egy terítőt, és az asztal kisebb lesz, vagy hepe-hupás, ugyanakkora terítőt hiába vasalgatok, simítgatok, nem lesz simább. Vagyis a szépségápolást komplexen kell megközelíteni, hogy az asztallal is kezdjünk valamit, ne csak a terítővel. 

Ezek szerint, akik kicsit súlyosabbak, jobban néz ki az arcuk?

Valóban a  zsírpárnák takarják az egyébként összeeső csontokat. De a pácienseim nagy része vékony. Ezt már nagyanyáink is megmondták, hogy aki 40 év felett nyaktól lefelé csinos, annak az arcával kell kezdeni valamit. A molettebb hölgyeknél könnyebb fenntartani a jobb állapotot.

Milyen új trendeket tapasztal mostanában? 

Nagyon megnőtt az érdeklődés az intim testrészek fiatalítására. Ez széndioxid lézerrel, peelinggel történik. De gyakori az intim plasztika is. Sőt a nagyajkak feltöltése sem ritka. 

Miért látunk olyan sok hölgyet, akinél azt gondoljuk, hogy már sok rajta a beavatkozás?

Ebben a média is hibás. Azt mutatja meg a legtöbbször, ahol probléma van a beavatkozással, és ezért gondolhatják sokan, hogy ha elmennek töltésre, akkor úgy fognak kinézni, mint X vagy Y.  A jó példákba bele sem gondolnak. Abba, hogy egyes színésznők miért néznek ki fiatalabbnak 10-15 évvel. Csak az ő beavatkozásuk a megfelelő volt. Hozzám is nagyon sok testképzavarral kűzdő hölgy érkezik, aki olyan mértékű beavatkozást kér, amelyet már nem vagyok hajlandó elvállalni. Minden kollégának van egy olyan határ, amelyen már nem lép át. Nekem van egy sok éven keresztül kialakult esztétikai tudásom. Rengeteget tanultam az arányokról, arc ideális felépítéséről. Csak azt vállalom el, ami szerintem esztétikus.

Mit akarnak az Önhöz forduló hölgyek? 

A magyar hölgyek 90 százaléka azzal keres meg, hogy semmiképp nem akar úgy kinézni, mint ez vagy az. S itt sorolják a rossz példákat. Nálunk inkább az úgynevezett well aging, a természetes öregedés a divat, ellentétben mondjuk az ázsiaiakkal, akik teljesen meg akarnak változni. Dél-Koreában például valóságshow is van, amelyben kiválasztják a legcsúnyább hölgyet, urat, és csinálnak egy egész testre kiterjedő teljes átalakítást. Amerikában, Floridában és Kaliforniában szinte mindenki meg van műtve, fel van töltve. 

A mai fiatalok nagyon tudatosak. Tudják, melyik testrészükkel elégedetlenek, és azt akarják megváltoztatni. Számukra sokkal elfogadottabb az esztétikai beavatkozás. Akár 18 évesen is hajlandóak kés alá feküdni, ami a mai 40-esek számára elfogadhatatlan és elítélik.

A magyar hölgyek konzervatívak?

Ha valaki idejön hozzám ötven évesen és azt kérdezi, hogy nem túl korai-e ez vagy az a beavatkozás, akkor ott komoly gond van az edukációval és e tekintetben nekünk is van feladtunk. Valahogy máshogy szocializálódott nálunk ez a nemzedék. Szégyelli, hogy kicsit felfrissítik az arcát. 

A botox-szal szemben nagyon nagy az ellenérzés, pedig fantasztikus szer. A gyógyászatban is rengeteg helyen használják már. Technika és igény kérdése, hogy az adott területet mennyire bénítjuk le. Ma már megoldható, hogy csak kicsit blokkoljuk az izommunkát, hogy megmaradjon a mimika is. 

Egyik ügyvéd páciensem, akit rendszeresen kezelünk, a kérdésre, hogy milyen krémet használ, mert olyan szép a bőre, megmondja a krém nevét, de említést sem tesz az egyéb beavatkozásokról. De említhetném azt a páciensemet is, akinek meg kell várnia, hogy a férje elutazzon, mert ő nem tud arról, hogy rendszeresen feltöltjük az arcát.

A férfiak általában nem tudnak partnerük ilyen típusú beavatkozásáról?

Ebből a szempontból a magyar férfiak rendkívüli visszahúzó erőt jelentenek a hölgyeknek. Neked nem kell, számomra így is szép vagy, stb. Sok ilyet hallunk. Talán ezért is van, hogy a magyar hölgyek a régióban a legutolsók az esztétikai beavatkozásokat nyilvántartó statisztikákban. Holott Eva Mendes, vagy Cindy Crawford sem véletlenül olyan gyönyörű a kora ellenére. Hetente kapnak valamilyen kezelést. 

Mennyi időnkénti kezelés lenne az ideális?

Két-három havonta valamilyen bőrgyógyászati esztétkai kezelésnek kellene történnie, havonta pedig valamilyen tűs kezelésnek a kozmetikában: mezoterápia, dermapen, dermaroller, ezek stimulálják a kollagéntermelést. De masszázsra is szükség van. Nem csak frissítő masszázsok vannak már, hanem nyirokmasszázsok, amelyek serkentik a nyirokrendszerünk működését. A nyirokrendszer távolítja el azon anyagokat, amelyre már nincs szükségünk.

Sok páciensem nyolc-tíz havonta jár töltésekre. Pedig nem kellene megvárni, amíg az összes hatóanyag kimegy a bőrből. Fenn kellene tartani egy állapotot, és ehhez gyakrabban kellene járni. 

Mennyire jönnek a magyar férfiak ilyen kezelésekre? 

A meleg férfiak, akik hozzám járnak nagyon igényesek, ápoltak és a bőrük is nagyon szép. A hetero férfiak közül nem sokan vállalják ezt be. Legtöbbjük vezető beosztású, és azért jár - általában botoxra -  hogy fiatalabb benyomást keltsen, és ez is leginkább a munka miatt van. Nehogy a fiatalabb kollégák esetleg öregnek tartsák.

De határozottan nő a férfi vendégek száma a világban is, és ez Magyarországra is jellemző. 

Mennyi idősen érdemes elkezdeni foglalkozni a bőrünk állapotával?

Már húsz évesen. Tinédzser korban a pattanásokat nem szabad csak úgy hagyni. Vannak pattanás elleni kenőcsök, tonikok, lemosók. Már ekkor lehet könnyebb hidratáló krémeket alkalmazni. Erre meg kellene tanítani a gyermekeinket, hogy ugyanolyan rendszeres legyen ez, mint a fogmosás. Időnként radírozni kell a bőrt, később hámlasztani. Ne legyen a bőr szürke, élettelen. Ahogy idősödünk egyre tartalmasabb, vitamindúsabb, még később zsírosabb krémet kell használni, de nem kell mindig más márkát. Ha van kedvencünk, akár életünk végéig maradhatunk ugyanannál. Szérumot mindig kellene használni, s a szemránckrém, az ajakápoló is ajánlott.

A töltőanyagokkal ma már bizonyos mértékig kiváltható a plasztikai sebészet is?

Igen, jelentős mértékben kitolható, de nem megúszható. Hozzáteszem, ma már a töltőanyagokat arc és orrformálásra is tudjuk használni. Amerikai gyártók erősebb, tartósabb anyagokkal jöttek elő. Nagyon szép állívet, arcot, orrot tudunk formázni. 

Mikor kell már a plasztikához nyúlni?

Egy felső szemhéjplasztikát általában 45-50 éves kor körül meglépik a páciensek. 

Sokan félnek az arcplasztikától, leginkább azért, mert megváltozik az ember arca.

De nem változik meg. Mert már nem azokat a technikákat alkalmazzák az orvosok, mint 40 évvel ezelőtt. Az orvostudomány rengeteget fejlődött, miért gondoljuk, hogy az arcplasztikában nem fejlődött a sebészet. Ma már kombinált kezelések vannak, az arcplasztika közben már zsírt töltenek a területek alá. A cél visszaállítani az eredeti állapotot, és nem múmiákat alkotni. Egyébként ma már az arcplasztika közel sem olyan drasztikus, mint korábban volt. Teljesen indokolatlanul félnek ettől a magyar nők. Hozzáteszem, nem mindegy, milyen orvoshoz megyünk. A mell viszonylag egyszerű műtét, szinte mindenki meg tudja csinálni, de az arcon delikát szövetek vannak, érdemes specialistát felkeresni. 

Milyen feltöltő anyagok vannak?

A nem keresztkötött hialuronsavak pár óra múlva lebomlanak, a hidratálás is rövidebb ideig tart. llyen hialuronsavval dolgoznak a kozmetikakban. A keresztkötött hialuronsavak, amivel a feltőlteseket es a skin buszter kezelest is végezzuk, hónapok alatt bomlanak le, igy a hatásuk sokkal tartosabb. Ez orvosi hialuronsav.

Minden ilyen módszerrel serkentjük azon sejtek működését, amelyek rugalmas rostokat termelnek. Ezen sejtek működése exponenciálisan csökken.

Ha egy 60 éves hölgy azt mondja, hogy neki nem hat a mikrotűs radiofrekvencia, akkor valójában arról van szó, hogy a sejtjei 10 százaléka stimulálható. A 20 évesek sejtjeinek 80 százaléka. Addig kell dolgozni a bőrünkön, amíg van mit stimulálni. Ha már csak a 10 százalékát lehet, akkor is kell csinálni, de az eredmény sokkal lassabb és kevésbé látványos lesz. Ha valaki 70 évesen szeretne body builder lenni és életében akkor kezd először edzeni, akkor az nem fog menni. Ugyanez igaz az arcunkra is. Minél hamarabb elkezd vele foglalkozni az ember, annál hatékonyabb.

Én azért hoztam létre ezt a klinikát, hogy az alfától az omegáig meg legyen minden. A kozmetikától a plasztikai sebészetig minden megtalálható itt. A pacienseket  tudjuk követni, kivel mi történik, és mi kell neki most, hogy a lehető legtovább megőrizze fiatalságát. Mindig történjen valami kisebb dolog az ő bőrével. 

Töltenek ráncokba?

Nem kergetjük a ráncokat, ennek az érának vége már legalább 10 éve. Ezért kell tudni az öregedés folyamatát, mert az eredeti állapotot akarjuk visszaállítani.

Ha jön egy páciens és az orr-ajak redőjét akarja megváltoztatni, nem oda fogunk tölteni. Fontos a konzultáció. Megtudni, ő milyen problémát lát magán. Szomorú arcot? Az általában a szem alatti karika problémája. Mérges kinézetet, lógó bőrt? Attól, hogy a pácienst zavarja az a ránc, nem azt jelenti, hogy oda kell tölteni, sőt biztos, hogy nem. Oda kell tölteni, hogy úgy nézzen ki, ahogy eredetileg kinézett. Inkább arcszobrászat van ma már.

Hozzáteszem, Magyarországon nagyon az arcra fókuszálunk, holott például a kéz, vagy a nyak, a dekoltázs nagyon meghatározza, hogy miként mutatunk. Ezeket már mind lehet fiatalítani. Sőt a fülcimpa is öregszik, és furcsán áll benne a fülbevaló, kis töltéssel ismét olyanná lehet varázsolni, mint a fiataloknak, és ismét normálisan áll benne a fülbevaló.

Hány évet tagadhat le átlagosan egy olyan páciens, aki foglalkozik magával?

Nem ez a lényeg. Nemrégiben volt itt nálam egy hölgy, akinek egy kicsit megigazítottuk a száját, utána hívott, hogy mennyien udvarolnak neki azóta. Pedig biztos, hogy nem a szája miatt volt. Egyszerűen magabiztosabb lett, ő maga gondolta szebbnek magát és ettől megváltozott a kisugárzása is. Az a lényeg, hogy az önbizalom visszajöjjön. Ebben tudunk a legtöbbet segíteni.