Hörmann-vezér: a járvány kipattanása óta kevésbé akarnak külföldre menni az emberek

Interjú2021. márc. 24.Devecsai János

A korlátozásokhoz mostanra már hozzászoktunk. A nemrég elrendelt új szabályok pedig az építőiparra nem rónak nagyobb terhet, mint az eddigi intézkedések - mondta el a növekedés.hu-nak Szujó László, a Hörmann Hungária ügyvezető igazgatója.

Hogyan élte meg a tavalyi válságot a Hörmann?

A mi ágazatunkat nem érintette a krízis. Sőt, mivel a korlátozások miatt tavaly kevesebbet lehetett utazni és tömegek dolgoztak otthonról, ezért sokan a pénzüket inkább a lakásuk vagy a házuk felújítására költötték. Nálunk a forgalom tavaly 11 százalékkal nőtt. Így az árbevétel elérte a 10,6 milliárd forintot.

Most januártól elindult az otthonfelújítási támogatás, amelynek keretében akár 3 millió forintot is lehet igényelni. Milyen hatással van ez a piacukra?

Mivel ez egy friss támogatás, még legalább pár hónapot várni kell mire érdemi hatása lesz az építőiparra.

De a saját partnereinken keresztül halljuk, hogy az otthonfelújítási támogatás kapcsán óriási az érdeklődés.

Hogy látja, milyen év elé néz az építőipar?

Optimisták vagyunk: idén is növekedésre számítunk. Főleg az ipari szegmensben, ahol kifejezetten biztatóak a kilátások.

A logisztikai cégek például komoly tervekkel fordultak rá erre az évre. Az ő beruházási kedvüket főleg az e-kereskedelem jó szereplése hajtja.

Az anyacégük hogy élte meg a járványidőszakot?

Nemzetközi szinten is jól teljesített a vállalat. A németországi forgalom jelentős mértékben megugrott, ami részben annak is köszönhető, hogy az áfát tavaly 19-ről 16 százalékra szállították le Németországban.

Mennyire nehéz most szakembereket találni? Több helyről azt hallani, hogy az építőiparban egyre többen jönnek haza külföldről. Önök is tapasztaltak hasonlót?

Sajnos már jó ideje nincs elég szakember Magyarországon. Főleg fiatalokat nehéz találni. Mi emiatt nagy hangsúlyt fektetünk a belső képzésekre. Azokat is felvesszük, akik kevés gyakorlattal bírnak, majd házon belül kineveljük őket. Hozzánk ez idáig nem jelentkezett olyan szakember, aki külföldről tért haza.

Azt viszont halljuk, hogy a járvány kipattanása óta kevésbé akarnak külföldre menni az emberek.

A járványügyi előírások mennyire nehezítették a munkájukat?

A határlezárások kicsit kitolták a szállítási határidőket, de ezek kezelhetőek, így zavartalan a szállítás és a termékek beépítése is. A cégünk a pandémia alatt is tovább folytatja az üzemek fejlesztését, így 2021-re sikerült elérni, hogy az összes gyárunk zöldenergiával működjön.

A korlátozásokhoz mostanra már hozzászoktunk. A nemrég elrendelt új szabályok pedig az építőiparra nem rónak nagyobb terhet, mint az eddigi intézkedések.