Kriptoalap-kezelő: még a kezdet kezdetén járunk

Interjú2022. feb. 15.HP

A legvonzóbb kriptodevizák jelenleg az ethereum, az avalanche, a solana és a near protocol – mondta a növekedés.hu-nak a BXV.CO kripto-alap társalapítója. Jon Lee szerint ezen kriptodevizák legnagyobb vonzereje a gyors tranzakciós sebesség. Hozzátette, az alapjukkal a kripto innovációkat segítik. A tőkebefektetéseiket a vállalkozások kezdeti életszakaszában eszközölik, mielőtt bármilyen kockázati tőke társaság belépne. Így a befektetési tevékenységük során a legmagasabb kockázati szint mellett a legnagyobb megtérülést érhetik el.

Mely kriptodevizák rendelkeznek jelenleg a legnagyobb árfolyamemelkedési potenciállal?

Meglátásom szerint kriptodevizákba fektetni olyan, mintha infrastruktúrába és ökoszisztémába fektetnénk.

A legvonzóbb kriptodevizák jelenleg az ethereum, az avalanche, a solana és a near protocol.

Ezen kriptodevizák lényegében ökoszisztémákat hoznak létre.

A felsorolt kriptodevizák legnagyobb vonzereje a gyors sebesség.

A blokklánc technológia a fizetési rendszereket alapjaiban megreformálja. A technológia segítségével a pénz, a szerződések és a fájlok átvitele lényegesen gyorsabb, a költségek pedig lényegesen alacsonyabbak.

A Visa például megközelítőleg 1700 tranzakciót hajt végre másodpercenként. Egyes blokkláncok ugyanakkor másodpercenként akár 100 ezer vagy millió tranzakciót is lebonyolíthatnak.

Meglátása szerint melyek a legnagyobb pozitív és negatív kockázatok a kripto-piacon?

A legnagyobb pozitívum, hogy a centralizált ökoszisztémák után decentralizált ökoszisztémák jönnek létre. Ez pedig a valaha látott legnagyobb vagyontranszfert vonja maga után. A folyamat ösztönzi a tartalom készítőket a tradicionális vállalatokkal szemben.

A Web 3.0-ról beszélünk. Ehhez először is meg kell érteni, hogy mi az a Web 2.0. A Web 2.0 olyan internetes szolgáltatások gyűjtőneve, mint például a Facebook, az Instagram vagy a Snapchat. A felsorolt cégek alapvetően birtokolják a tartalmat. Ennek tükrében Te, mint alkotó nagyon kevés pénzt kereshetsz, miközben a technológiai óriásvállalatok mindent birtokolnak.

A Web 3.0 lényegében egy átállást takar, ahol az alkotók birtokolják az összes tartalmat, és nincs a képben közvetítő vállalat.

A cél az, hogy minél több decentralizált eszköz épüljön fel, és elhagyjuk a központosítást. Ezzel összhangban létrehozunk egy bizalmi hálózatot.

A nagy lehetőségek mindig nagy kockázattal járnak. Az amatőr befektetők számára a legnagyobb negatív kockázat az, ha úgynevezett shitcoinokba fektetnek, melyek árfolyama nagyon ingadozó lehet. A tapasztalatlan befektetők esetenként az összes pénzüket elveszíthetik.

Mi a leghatékonyabb módja, hogy kriptodevizákba fektessünk?

Két lehetőség van. A kripto befektetések leghatékonyabb módja a központi tőzsdéken – például coinbase, binance, ftx – vagy a decentralizált tőzsdéken - például uniswap, sushiswap, pancakeswap – történő befektetés.

A decentralizált piacon emlékeznünk kell a privát kulcsainkra. Ha elveszítjük őket, akkor senki sem tud segíteni. A decentralizált tőzsdék ugyanakkor óriási szabadságot nyújtanak. Gyakorlatilag azt csinálunk, amit akarunk.

Ezzel szemben a központosított tőzsdék sokban hasonlítanak egy bankhoz. Rendelkeznek biztosítással, pénzügyi termékekkel, likviditással és visszaállíthatják a vagyonunkat. A privát kulcsokat azonban ők birtokolják.

Melyek az Önök által indított kripto-alap befektetési politikájának irányelvei?

A kripto-alapunkkal a kripto-innovációkat segítjük.

A tőkebefektetéseinket a vállalkozások kezdeti életszakaszában eszközöljük, mielőtt bármilyen kockázati tőke társaság belépne. Így a befektetési tevékenységünk során a legmagasabb kockázati szint mellett a legnagyobb megtérülést érhetjük el.

Célunk, hogy a vállalatokat a legfelsőbb szintjükre emeljük azáltal, hogy tőkét és folyamatos technikai támogatást nyújtunk.

A cégeknek segítünk emellett például a marketing tevékenység, a struktúramenedzsment vagy a Tokenomics terén. Tulajdonképpen fogjuk a cégek kezét.

Milyen éves hozamcélja van az alapnak?

Célunk, hogy rendkívül egyedi és innovatív projekteket találjunk. Ez azt jelenti, hogy körbe kell járnunk a befektetési célpontokat és sok elemzést kell végeznünk. A csapatunknak meg kell értenie a jövőképet, mielőtt befektetnénk. Igyekszünk a lehető legmagasabb megtérülést elérni. A hozam végső soron azt jelenti, hogy sikeresen teremtettünk értéket a világ számára.

Milyen diverzifikációs politikát követ az Önök által kezelt kripto-alap?

Nagyon szelektíven választjuk ki a befektetéseket, és folyamatosan építjük portfóliónkat.

Alapvetően a kriptovilág minden szektorát érintjük. Többek között az NFT platformok és projektek, a defi, a protokollok, a dapps decentralizált finanszírozás az összes blokkláncon, az osztott főkönyvi technológia, a Metaverzum ökoszisztémák, a GameFi projektek és a tőkeáttételes kereskedés állnak a fókuszunkban.

Milyen értékesítési csatornákon keresztül növelik a kezelt vagyont? Mi a kezelt vagyon kívánt szintje?

Ügyfeleinket alapok és befektetők közreműködésével szerezzük meg. A BXV alap által kezelt vagyont évente 8-10 számjegyűre célozzuk meg.

Mi a leglényegesebb különbség a centralizált és a decentralizált ökoszisztémák között?

Az embereknek meg kell érteniük a két rendszer közötti különbséget.

Hagyományosan, ha a bankban helyezzük el a pénzünket, és a bank később fizetésképtelenné válik, vagy rossz befektetést hajt végre, akkor vagyonunk jelentős részét elveszíthetjük.

Ezzel szemben egy decentralizált ökoszisztéma esetén senki sem nyúlhat a pénzünkhöz. Még az sem számít, ha börtönbe kerülünk, vagy háború robban ki. A pénzünk a zsebünkben lesz. Ezenkívül kevesebb súrlódással tudjuk mozgatni a pénzünket a határokon keresztül.

A kripto egy út a decentralizált ökoszisztéma felé.