Látógatói rekordot hozó évkezdést tört ketté a járvány a Dohány utcai zsinagógában

Interjú2020. júl. 7.H.A.

Soha nem volt ilyen erős évkezdés a budapesti Dohány utcai zsinagógában, ahová január 1. és március 13. között 75 ezer turista látogatott el. Tavaly is rekordévet zártak, a látogatóik száma meghaladta a 565 ezret. Korábban soha ennyien nem lépték át a Dohány Zsinagóga Komplexum kapuját. A koronavírus-járvány miatt bevezetett vészhelyzet viszont lenullázta a turizmust - mondta el a növekedés.hu-nak Róna Iván, a komplexum turisztikai tanácsadója.

A kormány döntésével gyakorlatilag egyidejűleg elrendelték a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga bezárását. Még mindig azt látjuk az interneten, hogy a világ 2. legnagyobb zsinagógája átmenetileg zárva van. Mikor nyitnak újra?

Turizmus nincs turista nélkül. Ez egy axioma. Ha lesz megfelelő számú turista Budapesten (egyelőre nincs), akkor a Dohány Zsinagóga Komplexum is megnyitja majd a kapuit a látogatók előtt. A hívők számára június 19. óta már I.-tisztelet céljából látogatható a zsinagóga, de kizárólag a biztonsági szabályok maximális betartása mellett.

Nyilván tartották a kapcsolatot a turisztikai szakmával az elmúlt hetekben. Mit láttak, hogyan reagáltak a szereplők a kialakult helyzetre?

Azt látjuk, hogy Budapesten mindenki várakozó állásponton van, és árgus szemekkel figyeli a nemzetközi piacokat, a repülőtereket, a turisztikailag frekventált helyeket, a szállodákat, az éttermeket és nagyon óvatosan állnak a turizmus újra indításához. Ennek egyszerű az oka: az eddigi veszteségeket senki sem akarja tetézni azzal, hogy úgy indul el, hogy nincs megfelelő kereslet, ami további extra terheket ró a szolgáltatókra.

A szállodák, múzeumok a Covid-19 miatti leállás idejét felújítási munkák végzésére használták. Önök hogyan tudták hasznosítani ezt az időszakot?

Mi is így jártunk el. Bár a Hitközség a nagyobb beruházásait - a turizmus leállása okozta bevétel kiesés miatt - kénytelen volt elhalasztani, a már elkezdett felújítási munkálatok a zárva tartás ideje alatt, azaz március közepétől folyamatosan folynak. Bízunk abban, hogy mihamarabb megnyithatjuk kapuinkat és magasabb szintű szolgáltatásokkal várhatjuk a látogatóinkat.

Ön szerint miként fog megváltozni a turizmus általánosságban, és sajátosan Magyarországon a jövőben?

Mindenképpen más lesz, mint a pandémia előtt.

Az utazók óvatosabbak lesznek, meg fogják követelni a higiéniai előírások betartását, és még hosszú távon velünk marad majd a társadalmi távolságtartás szisztémája is. Az egészségtudatosság erősödni fog, és ez külön feladatokat ró majd az összes szolgáltatóra a turizmusban is.

Mit lát, hogyan alakul majd a turizmus az év második felében, különös tekintettel a fővárosban?

Az teljesen evidens, hogy a fővárosban, ahol a külföldi turisták határozzák meg a város idegenforgalmát, az idei második félév még veszteséges lesz. Mivel a turizmus helyreállása mindenhol a világon azonos lépésekben fog haladni (először a belföldi turizmus áll helyre, utána a szomszédos országok turizmusa, majd később a kontinentális turizmus kerül a helyére, és csak azt követőleg áll helyre a tengeren túli turizmus), így Budapestnek is jelentős időre lesz szüksége a magához téréshez. És ez nem fog menni számottevő marketing ráfordítások nélkül.

A 2019-es rekordszámokat még legalább két-három évig nem fogjuk tudni túlszárnyalni.

Lát-e bármilyen olyan "előnyöket", amelyekkel a kialakult helyzet járhat? Lesz-e, és ha igen milyen pozitív hozadéka a krízisnek?

A krízisnek az egészségtudatosságon kívül nemigen lesz haszna, inkább csak vesztesége, kára lesz. Ha csak azt nem veszem "haszonnak", hogy sok konkurens turisztikai, vendéglátó vállalkozás fog csődbe menni, padlóra kerülni, és így az erősebbeknek, a talpon maradóknak átmenetileg kevés, vagy legalábbis sokkal kevesebb versenytárssal kell majd megküzdeniük a fővárosba érkező turistákért. De ez csak valóban azoknak előny "haszon", akik talpon tudnak maradni és ez is csak átmeneti lesz, mert ahogy nő a kereslet, a kínálat azonnal követni fogja, és majd újabb és újabb vállalkozások fognak megjelenni a piacon.

Nyújtanak-e extra kedvezményeket ahhoz, hogy újból visszacsalogassák a turistákat a zsinagógába?

Nem tervezünk extra kedvezményeket adni. Pláne nem tervezünk árcsökkentő, kedvezményes, "diszkont" akciókat. Említettem, hogy

a járvány idején folyamatosan felújítottunk, beruháztunk, arra készültünk, hogy az újra nyitás után magasabb színvonalon fogadhassuk a látogatóinkat, és növeljük a hozzá adott értéket, miközben nem emelünk árat, bár a költségeink jelentősen fognak növekedni az egészségügyi óvintézkedések következtében.

Hány látogatójuk volt tavaly, és idén eddig?

Tavaly rekordévet zártunk, a látogatóink száma meghaladta a 565 ezret. Korábban soha ennyien nem lépték át a Dohány Zsinagóga Komplexum kapuját. Az idei év első két hónapja még ezt a rekordforgalmat is meghaladni látszott.

Január 1. és március 13. között 75 ezer turista látogatott el hozzánk. Soha nem volt ilyen erős évkezdésünk.

De mint Ön is említette, március 13-án bezártunk és a fővárosba érkező turisták egy hét alatt el is tűntek, mint a kámfor.

Mekkora az éves költségvetésük és jut-e pénz állagmegóvásra, vagy ilyesmire?

A turizmusunknak nincs külön költségvetése, az része a MAZSIHISZ-költségvetésének. Mi természetesen figyelemmel kísérjük a Dohány utcai zsinagóga komplexum turizmusból eredő  bevételeit és az ezzel összefüggő kiadásokat. 2019 rekordév volt, ennek az áfa levonása utáni bevétele, csökkentve a költségekkel, megközelítette a másfél milliárd forintot. Ez a MAZSIHISZ hitéleti és közösségi célra szabadon felhasználható pénzeinek több mint a felét teszi ki. Idén olyan súlyos az elmaradó bevétel, hogy az 1-2 évvel halasztható állagmegóváson is spórolnunk kell.

Mit lát, milyen a szakmában az összetartás, az összefogás?

A szakmában nagy a szolidaritás és az összefogás. Egy a célja mindenkinek. Minél hamarabb helyreállítani a lefagyott forgalmat.

Vettek igénybe bármilyen állami támogatást, esetleg a kollégákra bértámogatást? Hogyan érintette az idegenvezetői piacot a több hónapos bezárás?

A szakmában a leginkább az idegenvezetők jártak pórul.

Ők egyéni vállalkozók és nem főállású munkavállalók. Ők akkor és ott vállalnak munkát, amikor és ahol a legkedvezőbb a számukra. Mi sem alkalmazunk főállású idegenvezetőket. Hol nálunk, nekünk dolgoznak, hol máshol, más turisztikai vállalkozásnak, ahogy nekik a legkézenfekvőbb. Így nekik a bezáráskor azonnal megszűnt a munkájuk és nem csak nálunk, hanem a teljes turisztikai piacon. Ráadásul ők kimaradtak az összes kormányzati támogatásból, így ők húzták sajnos a legrövidebbet a szakmán belül.

Úgy tudom, hogy fordult a Hitközség állami támogatásért a helyzet súlyossága miatt, de eddig még nem tudok bármilyen pozitív fejleményről beszámolni. Ha megindul a forgalom, akkor azonnal kínálunk lehetőséget az idegenvezetőinknek a munka vállalására. Nálunk 8 nyelven van garantált túra, óránként, ha nyitva vagyunk. Így a nyitás után számos idegenvezetőnek azonnal tudunk majd munkát biztosítani. Tájékoztató levelet küldtünk szét a kollégáknak, melyben az aktuális helyzetről és a kilátásokról tájékoztattuk őket. Már amennyire mi is láthatjuk az alagút végét.