Számlázz.hu: egészen kedvező kép bontakozik ki a gazdaság helyzetéről

Interjú2021. ápr. 28.Devecsai János

Tavaly júliustól a vállalkozásoknak kötelező online adatot szolgáltatniuk a kiállított számlákról: többek között ennek a jogszabályváltozásnak is köszönhető, hogy a a Számlázz.hu ügyfeleinek a száma hamarosan eléri az ötszázezret - árulta el a növekedés.hu-nak a Számlázz.hu ügyvezetője, Ángyán Balázs.

Az idei évtől annak a kifizetőnek, aki 3 millió forintnál nagyobb összegben fogad be számlákat egy katás vállalkozástól, a 3 millió forintot meghaladó összegre többletadót kell fizetnie. Ennek a szabályváltozásnak az Önök adatai szerint volt érdemi hatása a vállalati életre?

Meglepő, de a kata adózás átalakítása nem indított be érdemi változásokat a céges világban. A kisadózó vállalkozók nem kezdték el tömegével befejezni a működésüket, ahogyan nagyszámú cégbezárásra sem került sor.

Sőt, az új katás vállalkozók, vállalkozások száma továbbra is magas, meghaladta a várakozásokat.

Tavaly júliustól a cégeknek át kellett állniuk az online számlaadat-szolgáltatásra. Ez hogyan hatott az Önök üzletére?

Számítottunk rá, hogy rengeteg új ügyfelet fogunk szerezni a szabályváltozásoknak köszönhetően, de a tényleges adatok még így is felülmúlták a várakozásainkat.

Az éves forgalmunk a korábbi 895 millióról 2020-ban mintegy 1,5 milliárd forintra nőtt.

A jogszabályváltozásnak köszönhetően mintegy 250 ezerrel bővült a Számlázz.hu felhasználóinak száma a tavalyi évben.

Most mennyi ügyfelük van összesen és közülük hányan veszik igénybe a fizetős szolgáltatásokat?

Jelenleg úgy 460 ezren használják a Számlázz.hu-t. A előfizetések számával kapcsolatban annyit mondhatok, hogy az ügyfeleink jelentős része használja a prémium szolgáltatásainkat.

Idén már 16 éves a Számlázz.hu. Hogy indult a vállalkozás története?

A céges legendárium a következőképp szól: a programot három informatikus alapítónk hozta létre azért, mert nem találtak olyan számlázószoftvert, amely futott volna a Linuxos gépeiken. Ezért fejlesztettek egy saját, platformfüggetlen, netes számlázót.

Hobbiprojektnek indult: a cégnek nem volt irodája, mindhárom alapító otthonról dolgozott, a marketingen és az értékesítésen kisebb fókusz volt. Beszédes adat, hogy az első öt évben mindössze 700 ügyfelet szereztek.

Manapság az ügyfélkör már naponta bővül ennyivel.

A helyzet 2011 környékén változott meg, amikor az alapítók leültek egy profi stratégiai tanácsadóval, aki nagy lehetőségeket látott a programban. Ekkor indult be igazán a tudatos építkezés a cég életében.

Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezetője

Mennyire könnyű vagy nehéz megtartani a piacvezető szerepet? Mennyire kiélezett a verseny a szektorban?

A piackutatások alapján cégünk magabiztosan áll az első helyen. Rajtunk kívül még 2-3 ismertebb online számlázóprogram érhető el itthon. Fontos megemlíteni, hogy a vállalkozások eltérő igényekkel keresnek számlázóprogramot: eleinte lehet, hogy elegendő nekik az ingyenes csomagunk (és csupán a számlázó funkció),

később, a fejlődésük során azonban igényük lesz komplexebb szolgáltatásokra, amelyek időt spórolnak nekik.

A Számlázz.hu pedig képes arra, hogy végigkísérje őket ezen a növekedési, fejlődési úton, és olyan megoldásokat kínál, amelyek más számlázóknál nem érhetőek el. Mire a vállalkozás eljut oda, hogy igénye lesz egy adott szolgáltatásra, a Számlázz.hu már készen áll arra, hogy ezt biztosítsa számára: egyszerűen és elérhető áron.

Úgy gondoljuk, hogy a 16 éves múltunk, a megbízható, jogszabályoknak mindig megfelelő működés mellett ez az, ami a versenyelőnyt adja számunkra. 

Az ügyfeleik nagy része a kkv-szektorból kerül ki. Mit látnak, hogyan érintette ezt a szegmenst a válság és hogy bírják a járvány harmadik hullámát?

Fontos leszögezni, hogy mi a számlákba nem nézhetünk bele, tehát nem tudjuk, hogy mely cégek kereskednek egymással és mekkora összegben. Viszont vannak adataink a céges aktivitásokról, például arról, hogy hány számlát állítanak ki a felhasználók. Ez alapján pedig egészen kedvező kép bontakozik ki a gazdaság helyzetéről.

A járvány ellenére az üzleti aktivitás továbbra is élénk, ráadásul az új cégalapítások sem csappantak meg.

Ez utóbbi megállapítást a KSH számai is alátámasztják.

De azt azért ki kell emelnem, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a Számlázz.hu ügyfelei digitálisan érettebbek az átlagnál. Jobban kiaknázzák az IT-s világban rejlő lehetőségeket.

Emiatt előfordulhat, hogy a teljes piaci helyzet nem olyan szép, mint ahogy azt mi látjuk.

Az ügyfeleik száma, ahogy említette, nemsokára eléri a félmilliót. Nem lehet, hogy lassan elérik a plafont? Lehet még innen az eddigi tempóban növekedni?

Továbbra is érdemi bővüléssel számolunk, de idén már nem az ügyfélszerzésre helyezzük a hangsúlyt.

Inkább a szolgáltatások körének bővítésére és ezzel együtt arra koncentrálunk, hogy felhasználóink felismerjék, milyen digitális szolgáltatások érhetőek el ma Magyarországon, és mennyivel megkönnyíthetik vállalkozásuk folyamatait, ha ilyen irányú újításokat vezetnek be.

Például ha felhőalapú ügyviteli rendszert, katás feladatok automatizálására specializálódott programot, vagy a könyvelők felhőalapú, számos automatizált folyamatra képes könyvelőprogramot használnak.

Ezek a szolgáltatások nem feltétlen a Számlázz.hu programján belül találhatóak meg, viszont tökéletes, szoros integrációban működnek velünk. Ez a Számlázz.hu PARK. Célunk, hogy idén ezeket a szolgáltatásokat megismertessük és megszerettessük a felhasználókkal.