Új lehetőségek és fókuszok a kkv-k finanszírozásában

Interjú2019. feb. 11.Növekedés.hu

Az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. rekord eredménnyel zárta a 2018-as évet az előzetes eredmények szerint. Az állami kezességvállalás kkv-khoz juttatását végző cég 2018-ban 623 milliárd forint összegben vállalt kezességet a vállalkozások által felvett hitelekhez, ami 110 milliárd forint bővülést jelent az előző évhez képest. A Garantiqa kezességvállalása több mint 40 ezer hazai vállalkozás hitelhez jutását segítette elő, az eredményekről és a célokról Búza Éva vezérigazgatót kérdeztük.

A prosperáló gazdaságban a vállalkozások jellemzően bátrabban vesznek fel hitelt, és ehhez szívesen veszik igénybe az állami kezességvállalást. Valóban ez a helyzet?

Tulajdonképpen igen. Az látszik, hogy az elmúlt időszakra jellemző kedvező, és jó kilátásokat nyújtó gazdasági környezet a hazai kkv-k hitelfelvételi kedvét növeli, így bátrabban vágnak bele fejlesztésekbe. Mi  azt tapasztaltuk, tapasztaljuk, hogy

a hazai mikro- kis- és közepes vállalkozások jövőképe pozitív, van perspektívájuk, bíznak magukban és kedvező külső környezetben is.

Ez természetesen minden gazdasági szereplő számára – így nekünk is - jó hír, hiszen így mi is dinamikusan bővültünk, most már évek óta. A számok magukért beszélnek: a kezességvállalási portfoliónk 2015-től évente 20 százalék feletti mértékben növekedett. Ez a dinamika, azaz növekedési ütem gyorsabb, mint a kkv hitelezés bővülése, úgyhogy nagyon büszkék vagyunk rá.

Milyennek ítélik meg Önök most a kkv hitelpiacot? Továbbra is komoly a finanszírozási igény a gazai vállalkozásoknál, illetve hogy ítélik meg a közeljövőt, mik a fontosabb kilátások?

Minden kereskedelmi banki partnerünk azt igazolja vissza, hogy a finanszírozási igény a kkv szektorban továbbra is jelentős.

Ugyanakkor a legfrissebb, 2018 decemberi tényadatok azt mutatják, hogy a lakossági és a vállalati hitelezésben is van egyfajta megtorpanás.

Mindenesetre a Magyar Fejlesztési Bank egyik felmérése szerint az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede nem, vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból, ami azt jelenti, hogy a kielégítetlen finanszírozási igény szektor szinten létezik. Másrészt szintén ez a kutatás mutatott rá arra az érdekes tényre, hogy a finanszírozási hiányosságokkal érintett vállalkozások többsége az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel. Ez fontos jellemzője a piacnak, amire megoldást, választ kell találnia a szereplőknek, így nekünk is.

Miben gondolkodnak? A kockázatosabb, nehezen hitelezhető cégek felé fordulnak?

Pontosan ebbe az irányba haladunk, ezt támogatja a Magyar Nemzeti Bank és természetesen a tulajdonosunk, az MFB is. Fontos feladatunk, és egyben komoly kihívás is számunkra, hogy

minél több olyan vállalkozás mellé oda tudjunk állni, amelyek a kezességvállalás nélkül nem tudnának forráshoz jutni.

Fontos és új gazdaságpolitikai elvárás velünk szemben tehát az intézményi kezességvállalás addicionalitásának növelése, a kockázatosabb vállalati szegmens forráshoz jutásának elősegítése érdekében. Egyébként minden felmérésünk és tapasztalatunk azt mutatja, hogy a megfelelő biztosítékok megléte bizonyul még mindig az egyik legfőbb hitelfelvételi akadálynak, így a kezességvállalásunknak fontos szerepe van a KKV-k finanszírozáshoz jutásában. 2018-ban már minden ötödik hitelfelvétel a Garantiqa kezességvállalásával valósult meg.

2019-re is világos a cél: minél több olyan vállalkozást forráshoz juttatni az állami kezességvállalás segítségével, amelyek esetleg erről korábban nem is nagyon álmodhattak.

Ezzel valóban még szélesebb kkv kör kapja meg a fejlődéshez, fejlesztéshez szükséges hitel lehetőségét. A számok nyelvén ezt azt jelenti, hogy a kockázatosabb portfoliónak 2019. év végére el kell érnie a 85 százalékos arányt a banki portfoliókon belül.

Milyen termékekkel, szolgáltatásokkal vágnak neki az új kihívásokat is jelentő 2019-es évnek?

Fontos látni, hogy a Garantiqa mára a hazai KKV finanszírozás meghatározó szereplője, éppen ezért is meghatározó számunkra a garanciavállalás egyszerűsítése a kezességi termékeinkhez való gyors és hatékony hozzájutás. A folyamataink teljes digitalizálása például az átfutási időkben jelentett komoly előrelépést, miközben más szempontokat kell figyelembe vennünk azon vállalkozásoknál, akik még hitelfelvételben sem gondolkodtak. Az újdonságnak számító portfoliógaranciás folyamattal támogatott termékeink iránt az idén egyre növekvő kereslettel számolhatunk. A nemzetközi tapasztalatok pont azt mutatják, hogy az egyedi eljárású ügykehez képest a fedezet nélküli, vagy minimális fedezettel rendelkező, illetve gyengébb adósbesorolású vállalkozások hitelezése lényegesen nagyobb arányban valósul meg portfoliógaranciában. Meglátásunk szerint ezzel is egyre inkább erősödik a kezességvállalásunk addicionalitása. Mi úgy érzékeljük egyébként, hogy a szektor szereplői egyértelműen optimisták, ugyanakkor a válság tanulságait levonták, a bankok megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, amit csak a megfelelő fedezet mellett hagynak jóvá. Ezért is van nagy tere továbbra is a Garantiqa kezességvállalásának és ezért tudunk érdemben segíteni a hazai kkv szektor egyre több szereplőjének. Például

az Európai Beruházási Alappal kötött megállapodásunk lehetővé teszi, hogy az úgynevezett COSME viszontgarancia program keretében egyre több hazai KKV juthasson, összességében mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez.

A COSME Garancia Programunk új és kedvező lehetőségeket jelent a kkv szektor számára, csakúgy, mint a szintén újdonságnak számító Irinyi Garanciaprogram, amely az Irinyi-tervben kiemelt ágazatok támogatását elősegítő kezességvállalási konstrukciónk. Ez utóbbival egyébként a Garantiqa érdemben tudja támogatni a nemzetgazdasági célok elérését és a kkv-on túl nagyvállalatok számára is igénybe vehető. Nagyon fontos számunkra, hogy minél több hazai mikro- kis- és középvállalkozást sikerüljön megismertetni az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel, ezért kezdtünk 2018-ban szakmai partnerekkel és érdekképviseletekkel együttműködéseket az ismeretterjesztő, edukációs tevékenységünk erősítésére. Ezt a munkát pedig 2019-ben feltétlenül folytatni szeretnénk.