Mibe fektetnek az ultragazdagok?

Elemzések2019. feb. 11.Növekedés.hu

Növekvő készpénzállomány, csökkenő részvénykitettség, illetve egyre nagyobb érdeklődés a kannabiszbefektetések iránt – ezek jellemzik az ultragazdagok idei invesztíciós stratégiáit a Tiger 21 nemzetközi befektetési klub alapítója szerint.

Az ultragazdagok némileg másként fektetik be pénzüket 2019-ben. Növelik készpénzállományukat, csökkentik részvénykitettségüket, illetve ingatlanbefektetéseiket is visszafogják

– nyilatkozta a vagyonos vállalakozókat, cégvezetőket és pénzügyi szakembereket összefogó Tiger 21 nemzetközi befektetési klub alapítója, Michael Sonnenfeldt a CNBC-nek. A klub több mint 700 – főként amerikai, kanadai és brit – tagból áll, akik összesen 71 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkeznek.

Sonnenfeldt a számos, befektetőket óvatosságra ösztönző tényezők között például a piaci volatilitást, valamint a Trump-kormányzat politikájával kapcsolatos bizonytalanságokat sorolta fel. Elmondta: manapság az arany népszerű befektetési célpont az ultragazdagok körében, a volatilis részvénypiac alternatívájaként szóba jöhető nemesfém árfolyama mostanában nyolchavi csúcsra ért.  

Sonnenfeldt kiemelte azt is, hogy egyre többen fektetnek a kannabisz-iparágba. A szektornak komoly lökést adott, hogy tavaly ősszel Kanada legalizálta a marihuána rekreációs célú felhasználását. Az Egyesült Államokban szövetségi szinten illegális a marihuána használata, azonban számos állam legalizálta a rekreációs és/vagy orvosi célú felhasználást.

A kannabiszt termelő, feldolgozó és forgalmazó kanadai cég, a Tilray tavaly jelent meg a Nasdaq amerikai tőzsdén. Részvényei erős szárnyalásba is kezdtek, igaz komoly hullámzások mellett. A szintén kanadai kannabiszgyártó cég, a Canopy Growth Corporation (CGC) részvényeire hasonló hullámvasutazás volt jellemző.

Az ultragazdagok nemcsak a részvénypiacon érdeklődnek a kannabisz-szektor iránt, hanem például olyan földterületek tulajdonosai is, ahol a termesztés folyik, vagy olyan ingatlanokat birtokolnak, amelyek kannabiszgyártók üzemeinek adnak otthont.