Lélegeztetőgép helyett versenyképesség kell - Essősy Zsombor írása

MAG2020. márc. 2.Essősy Zsombor

Paradigmaváltás kell a KKV támogatási konstrukciókban a csökkenő összegű 7 éves ciklus jobb kihasználása érdekében.

El kell dönteni, hogy az egyre szűkösebb EU forrásokat kiknek adjuk. A versenyképes vállalkozások legyenek még ütőképesebbek, vagy a nem hatékony cégeknek adjunk lélegeztetőgépet?

Az álláspontom egyértelmű: a versenyképes, nagy hatékonysággal dolgozó cégekre fókuszáljunk, ez tudja erősíteni Magyarország GDP növekedését és ezáltal az egyének jólétét.

Ezen cél elérésére a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kidolgozott egy pályázatot, mely már pilot (próba) szakaszában átütő sikert ért el!

A technológiai modernizációt ösztönző kkv-s konstrukció lényege az, hogy a cégek által felvett kölcsön időközben akár teljes egészében támogatássá válhat, ha a gazdálkodási mutatóik kedvezően alakulnak.

A 2 milliárd forintos keretnél tapasztalható 3,5-szeres túljelentkezés minden várakozást felülmúlt, holott a kiíró nagyon leszűkítette a célpiacot. A magas hozzáadott érték és az exportképesség a kulcs, alapvetően ez köti össze azokat a gépgyártókat, akiket a felhívásban kerestek.

Az elnyerhető forrás még alacsony volt, 5-40 millió forintos, ugyanakkor a kis projektek is tökéletesen alkalmasak az újítás tesztelésére, azaz a feltételesen visszatérítendő támogatás szemléletformáló erővé válhat, a 2021-2027-es fejlesztési ciklusban.

A visszajelzések alapján a piac díjazza, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett támogatás lehet a hitelből, ezáltal a cégek sorsa a saját kezükben van, azaz rajtuk múlik, hogy vissza kell-e fizetni a támogatást vagy nem, a teljesítmény számít!

Nagy a valószínűsége, hogy ez a fajta pályázat (GINOP-1.2.10) követendő példa lesz a jövőben nagyobb összegekkel, nagyobb fejlesztésekhez, ami igazán hatékony projekteket fog eredményezni.

Természetesen nem vitatom, hogy továbbra is van létjogosultsága a vissza nem térítendő forrásoknak, kiváltképp a kutatás-fejlesztési és innovációs projektek esetén.

A jövőben azonban számíthatunk arra, hogy feltételesen visszatérítendő (eredményfüggő) pályázatok domináns szereplőivé válnak a kiírásoknak, a magabíró, határozott, versenyképes cégek örömére!

A szerző a MAPI csoport vezérigazgatója