Tíz év – tíz első helyezés

MAG2019. ápr. 30.Matolcsy György

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk… (ősi mexikói mondás)

Miért is ne lehetne…

…becsülnünk, amit már elértünk, mi magyarok? Az elmúlt közel 10 évben, 2010 és 2019 között a gazdaság és pénz területén 10 sikeres fordulattal világelsők lettünk. Nem csupán arról van szó tehát, hogy bekerültünk a nemzetközi rangsor első 10 helyezettje közé, hanem arról, hogy megszereztük az elsőséget.

  1. A világgazdaság leggyorsabb költségvetési fordulatát hajtottuk végre 18 hónap alatt, 2010 közepétől 2011 végéig. A 2007-2009 között lezajlott globális pénzügyi válság után sok ország került bajba, mi kettős válságba: A 2002 utáni felelőtlen gazdaságpolitika miatt már 2006-ra belső, majd 2008 őszén külső válság lépett fel. A 2010-re várható 7 % körüli költségvetési hiányt az új kormány már 2010 végére 4 % közelébe, majd 2011 végére 3 % alá szorította. Valójában 6 hónap alatt hoztuk össze még 2010-ben azt a 2011-es költségvetést, ami a GDP 3 százaléka alá vitte le a hiányt. Világelsők lettünk, világcsúccsal.
  2. A költségvetés fordulatát a foglalkoztatás emelésével és a munkanélküliség csökkentésével együtt hajtottuk végre. Az Európai Unió egyik legrosszabb helyéről ugrottunk az egyik legjobbra. Világelsők lettünk, újból világcsúccsal, mert a válságkezelők közül senkinek nem sikerült a költségvetés rendbetételét megúszni a foglalkoztatás csökkenése és a munkanélküliség emelkedése nélkül.
  3. Világelsők lettünk az adórendszer átalakításában. Úgy vezettünk be két év alatt egy teljesen új és hatékony (egykulcsos, családi) adórendszert, csökkentettük a jövedelmeket terhelő adókat, emeltük a forgalmi és fogyasztási adókat, mindennek köszönhetően megőriztük a társadalom és politika nyugalmát.
  4. Világelsők lettünk abban is, hogy az új adórendszerünk saját maga, mint egy ipari robot faragta és faragja le a hiányt és az államadósságot: ha nő a GDP és a fogyasztás, akkor „magától” és jelentősen nő a költségvetés bevétele is.
  5. Első helyezést ér a jegybanki pénzpolitika teljes fordulata. A világ jegybankjai közül a leghosszabb (többlépcsős) alapkamat csökkentési ciklus a legnagyobb mértékű vágást eredményezte az alapkamaton.
  6. A világelsőség körébe tartozik a befagyott hitelpiac „felmelegítése” és a hitelezési fordulat. 2009 után 2013-ig a kisvállalati hitelállomány évi 5-7 %-al csökkent, majd évi 5-12 %-al nőtt. Ez a hitelezési fordulat áll a 2013-as növekedési fordulat mögött.
  7. Világelsők lettünk a családok svájci frank adósságának eltüntetésében. Egy villámgyors mozdulattal teljesen kivezettük 2014 őszén, még a 2015 elején, mielőtt berobbant volna a svájci frank felértékelődése. Ha ezt elmulasztjuk, 70 %-al nőtt volna a családi teher!
  8. A jegybanki fordulatok mellett csökkent az MNB mérlege, a többieknél nőtt: ez is első helyezést ér.
  9. Világelső a jegybanki programok célzottsága és kreativitása: mások is újítanak, de nem céloznak eléggé.
  10. Az MNB 2019-re elérte inflációs célját, ami a többieknek nem sikerült: ez is elsőség, nem is vitás.

Miért is ne vezethetnénk be egy új nemzeti szokást. Becsülhetnénk eredményeinket, mert „ki más, ha nem mi és mikor, ha nem most” /JFK

Matolcsy György