Fájnak a Harley Davidsonnak az EU vámtarifái

Elemzések2019. ápr. 30.Növekedés.hu

A Harley-Davidson a napokban bejelentette: az Egyesült Államok és partnerei közötti kereskedelmi viták 2019-ben mintegy 29-34 milliárd forintnak megfelelő veszteséget okoznak számára. Nyeresége a vámok emelkedése miatt jelentős mértékben, 31 százalékkal csökken. Donald Trump is az amerikai vállalat segítségére sietett.

Az elmúlt évben az Egyesült Államok vámot vetett ki az import acélra és alumíniumra. A döntés sértette több európai vállalat érdekeit, ezért júniusban az EU hasonló döntést hozott egy sor amerikai termék európai importját illetően.

A Harley-Davidson motorok vámtétele ennek következtében 6 százalékról 31 százalékra nőtt és 2021-től tovább emelkedik, olvasható a bbc.com hírportálon.

Az amerikai vállalat még rosszabbul járt Kínában, ahol a vám a két nagy gazdaság kereskedelmi háborúja miatt 55 százalékra emelkedett.

Elemzők úgy vélik, a vállalat értékesítési problémái mögött sokkal inkább a márka iránti érdeklődés évek óta megfigyelhető csökkenése húzódik meg. A Harley-motorok virágkora az 1960-1970-es években tetőzött.

Az amerikai elnök korábban bírálta a Harley Davidson vezetését, mert a cég az EU vámok megkerülése érdekében termelésének külföldre telepítését fontolgatta.

A vállalat nyilatkozatát megismerve azonban Donald Trump melléjük állt. Twitter-bejegyzésében leszögezte: a vámok „nagyon tisztességtelenek” és hozzátette: „mi is megsarcoljuk őket!”.

A harcias nyilatkozatra az előtt a tárgyalás előtt került sor, amelynek célja az EU és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi feszültség mérséklése.

Az amerikai elnök és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker tavaly abban állapodott meg, hogy enyhíteni akarják a kereskedelmet korlátozó előírásokat. Április elején az EU jóváhagyta az Egyesült Államokkal folytatandó hivatalos tárgyalások irányelveit.

Az idei év elején azonban egyes jelentések arra utaltak, hogy az Egyesült Államok új vámok bevezetését fontolgatja az EU-ból importált járművekre.

Jean-Claude Juncker azt nyilatkozta: Donald Trump biztosította őt arról, hogy „pillanatnyilag” nincsenek ilyen tervek, de azonnali választ helyezett kilátásba, ha a vámok emelkednek.