Az adóügyek intézése egyre kevesebb papírmunkával fog járni

NAV Infotár2021. feb. 25.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál a Széchenyi 2020 program révén a következő években megújulnak az ügyfeleket segítő egyes szolgáltatások és online megoldások.

Az „Adóügyi igazgatási eljárások egyszerűsítése, adminisztratív terhek csökkentése” nevű kiemelt projekt célja, hogy az adóügyek intézése kevesebb papírmunkával járjon. Egyúttal az ügyfelek és az ügyintézők dolgát is le akarják egyszerűsíteni.

A 2023. június 29-ig megvalósuló fejlesztések a NAV adó-, jövedéki, felszámolási, végrehajtási és bűnügyi tevékenységeihez kapcsolódnak.

A projekt 9,331 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével, összesen hat mérföldkőben és négy fő fejlesztési cél mentén valósul meg. Ezek pedig a következők: ügyfélkapcsolati rendszerek fejlesztése, kkv-szolgáltatások fejlesztése, adatpiac és publikációs felület kialakítása, valamint a végrehajtási eljárások korszerűsítése.

A projekt második mérföldköve 2020. december 29-én lezárult.

Ennek keretében egy részletesebb elemzési lehetőségeket biztosító adattárház kialakítását megalapozó fejlesztés valósult meg, illetve létrejött az online nyomtatványkitöltő alkalmazás (ONYA), amelynek segítségével lehetővé vált a nyomtatványok és bevallások elektronikus kezelése.

Az integrált adattárház a NAV-adatvagyon mélyebb és átfogóbb, az adózók bevallási és törzsadataira támaszkodó elemzését teszi lehetővé úgy, hogy az ügyintézők adminisztrációs terhei is jelentősen csökkennek. A fejlesztés gyorsítja és egyszerűsíti az ellenőrzéseket, segít kiszűrni a szabályszegőket.

Az ONYA biztosítja az ügyfelek számára, hogy az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) telepítése és az űrlap előzetes letöltése nélkül teljesíthessék a NAV felé bejelentési kötelezettségüket.