Nem engedélyezik itthon a fizetős Covid-oltásokat

Hírek2021. feb. 25.H. É.

Kizártnak nevezte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy magánszolgáltatók pénzért koronavírus elleni vakcinával oltsanak. Úgy tűnik tehát, egyelőre hiába kínálnának privát cégek fizetős vakcinát, mindenkinek ki kell várnia, amíg az oltási rendben sorra kerül.

"Jelen pillanatban csak a magyar államnak van joga koronavírus elleni oltóanyag-beszerzésre, és nem is fognak ilyen engedélyt magáncégeknek kiadni. Ha bárki más Covid-vakcinát hozna be az országba, azt az állam azonnal lefoglalná, ahogyan másutt is"

– mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A miniszter ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy egyre több magán-egészségügyi szolgáltató kínál vagy tervez kínálni fizetős koronavírus elleni oltást. Mint a növekedés.hu elsőként megírta, a Nemzetközi OItóközpont nevű magáncég már tavaly nyár végén felvett rendeléseket a Covid-oltásra, holott olyan akkor még nem is létezett.

A vállalkozás 5 ezer forintért kínálja jelenleg is az „előfoglalás jogát”, az összeg nem számít bele a vakcina árába. Az előjegyzés melletti érvként hozzák fel, hogy amennyiben több fajta vakcinához jutnak hozzá, a páciens választhat, melyiket kívánja beadatni, és ha egyiket sem, visszatérítik az előfoglalás díját. Ugyanez történik, ha nem jutnak vakcinához a jövő év végéig, vagy egyéb okból nem tudjuk beoltani a delikvenst. Szintén visszatérítik a pénzét annak, aki időközben ingyenes oltást kap/vesz igénybe.

A társaság néhány hete jelezte: a legoptimistább forgatókönyv szerint akár már március végén el tudják majd kezdeni a pácienseik oltását. Ugyanakkor kiemelték, hogy a lebonyolítással kapcsolatos oltási tervükre a hatóságok még nem bólintottak rá.

Gulyás Gergely szavai szerint ez nem fog megtörténni, hiába áldoznának sokan azért akár tízezreket is, hogy minél előbb be legyenek oltva koronavírus ellen. Az Indexnek a minap Béres Zsuzsa, a Budai Oltóközpont vezetője óriási érdeklődésről számolt be, és azt mondta: folyamatosan tárgyalnak európai gyógyszer-nagykereskedelmi cégekkel, de egyedi importengedély kell ahhoz, hogy egészségügyi vállalkozások is elkezdhessék az oltások beadását.

Hozzátette: erre nemcsak Magyarországon, más európai uniós államban sincsen lehetőség jelenleg.