Elektronikus felület már a jövedéki adóalanyoknak is

NAV Infotár2018. nov. 15.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új fejlesztése lehetővé teszi bizonyos jövedéki adóalanyoknak, hogy elektronikus felületen kérdezzék le bizonyos adataikat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a gazdálkodók igényeinek gyors és naprakész kiszolgálása érdekében folyamatosan fejleszti informatikai rendszereit. Ennek eredményeként 2018 októberétől már elérhetőek egyes adatok, amelyek megküldését a jövedéki törvény egyes rendelkezései határoznak meg a jövedéki adóalanyok számára. Ezen adatok lekérdezésére az engedélyes képviselője által ügyfélkapun keresztül van lehetőség az eBEV-szolgáltatás/Szolgáltatások/Jövedéki adatok menüpont alatt. A jövedéki tevékenységek átláthatóságát biztosító fejlesztés a követező adatok elérését teszi lehetővé:

  • Jövedéki biztosíték szabad keret;
  • Adóraktári készlet;
  • Adóraktári készletmozgások.
A lekérdezéshez szükséges a képviselő megfelelő képviseleti jogcímének beállítása, mely a NAV honlapján elérhető Egységes Képviseleti Adatlap (EGYKE) kitöltésével és benyújtásával igényelhető. A lekérdezések az alábbi képviseleti jogcímekkel rendelkezők részére állnak rendelkezésre:
  • Törvényes képviselő (nyomtatvány 01-A lap D blokk 1. sor);
  • Jövedéki adatok lekérdezése (nyomtatvány 01-A lap F blokk 23. sor). 
Természetesen, akiket már korábban bejelentettek törvényes képviselőként, azok számára a kényelmi funkciók a képviseleti jogosultság újbóli bejelentése nélkül is elérhetők. A NAV jelenlegi fejlesztése a jövő évben bevezetni tervezett „e-Jövedéki bevallás” szolgáltatás előfutárának tekinthető.