Használtruha üzletet ellenőrzött a NAV - Érdekes dolgokat talált

NAV Infotár2023. szept. 11.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Egy olyan használtruha üzlet portékáit vették szemügyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai Hajdú-Bihar vármegyében, ahol több rendbeli szabálysértést és büntetőeljárást is indítottak.

A debreceni turkálóban használt ruhák közé keverve, új, népszerű márkajelzésű (Nike, Adidas, Hugo Boss, Tommy Hilfiger, stb) cipőket, pulóvereket, fehérneműket, zoknikat és papucsokat találtak a pénzügyőrök. Az üzlet tulajdonosa arról számolt be, hogy a portékákat egy ismert közösségi oldalon vásárolta nagyobb mennyiségben, kedvező áron. Hozzátette: tisztában volt azzal, hogy a termékek nem eredetiek.

A kínálatot a márkák jogosulti képviselői is megvizsgálták, amelyekről megállapították, hogy hamisak és a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül próbálták meg értékesíteni. A járőrök a közel hatszáz ruhadarabot és lábbelit lefoglalták. 

A kereskedelmi forgalomba hozott holmikkal, mintegy kétmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a jogtulajdonosoknak, ezért iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt eljárást indítottak.

A hamisított termékek kiszűrése a piacról azért is fontos, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségügyi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek.