A következő öt évben kétszeresére nőhet a használt ruhák piaca

Hírek2020. júl. 4.Növekedés.hu

A használt ruházati termékek piacát jelenleg körülbelül 28 milliárd dollárra becsülik, az előrejelzések szerint öt év alatt elérheti a 64 milliárd dollárt.

Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány visszafogta a költekezést, az elemzők a használt ruhák piacának fellendülésére számítanak. A használt ruházati árucikkek piacát most körülbelül 28 milliárd dollárra becsülik, pár év alatt az előrejelzések szerint eléri a 64 milliárd dollárt - derül ki a ThredUp és a GlobalData Retail kutatásából, amelyet a CNBC szemlézett.

A jelentés szerint a viszonteladói piac tavaly 25-ször gyorsabban nőtt, mint általában véve a kiskereskedelmi piac.

A becslések szerint 2019-ben 64 millió ember vásárolt használt termékeket.

Egyes szakértők arra figyelmeztettek, hogy a koronavírus-járvány miatt a fogyasztók kevesebb használt ruhát fognak vásárolni, mivel félnek attól, hogy egy járvány közepén más emberek használt holmiját viseljék. De a tájékoztató összeállítói szerint ez a feltételezett félelem nem tükröződik az adatokban.

A beszámolóban arra is kitértek, hogy 2029-re a másodkézből vett termékek a vásárlók szekrényeinek 17 százalékát foglalják majd el, 2009-ben ez az arány még csak három százalék volt.

A nagyobb áruházakból vásárolt ruhák aránya 2029-re várhatóan hét százalékra esik vissza a két évtizeddel korábbi 22 százalékról.

A jelentés egyik készítőjének, a San Francisco-ban található ThredUp cégnek egyébként saját weboldala és üzletei is vannak, ahol a fogyasztók eladhatják megunt dolgaikat és vehetnek is használt termékeket. Számos nagyobb kiskereskedővel működtek már együtt, köztük a Macy's, a Walmart és a Gap vállalatokkal.

Mivel az amerikai munkanélküliségi ráta gyors ütemben növekszik, egyre többen spórolnak, és kétszer is meggondolják, hol és mennyi pénzért vegyenek ruhát, ha egyáltalán vesznek. A ThredUp és a GlobalData Retail arra számít, hogy többek között a használt ruhák piaca lesz az, amely idén a legtöbb új ügyfelet megszerzi.