Már 550 millió online számla jön be a NAV-hoz évente

NAV Infotár2021. márc. 13.MTI
A rovat támogatója:

Az évente beérkező több mint négymilliárdnyi számla és nyugta adatból idén nyártól nemcsak áfabevallási tervezetet tud kiajánlani az adóhivatal, hanem számos, nemzetközi szinten is egyedülálló szolgáltatást nyújthat mintegy félmillió vállalkozásnak - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

A vállalkozásokat idén nyártól már az adóhatóság segíti az egyik legbonyolultabb adózási kötelezettség teljesítésében azzal, hogy megküldi nekik az áfabevallás kiajánlott tervezetét - emlékeztetett az államtitkár.

Három alapkőre épül az e-áfa, a 21. századi adótörténelem egyik legnagyobb jelentőségű adóhivatali fejlesztése - emelte ki Izer Norbert.

A legbiztosabb építőkő az online számlarendszer, idéntől ugyanis minden számlát lát az adóhivatal, ez évente 550 millió online számlát jelent.

Évi mintegy 3,5 milliárdnyi adóügyi bizonylattal (nyugtával és egyszerűsített számlával) a legnagyobb adatállományt egy másik, már 2014 óta létező adóügyi eszköz, az online pénztárgép-rendszer biztosítja. Ezt egészíti ki az évi pár százezer elektronikus vámárunyilatkozat, az import adatokkal - sorolta az államtitkár.

Izer Norbert elmondta, hogy az e-áfa rendszer már nyártól nagy könnyebbséget hozhat a vállalkozások ügyintézésében. Mivel az adatok folyamatosan érkeznek, ezért akár naponta lekérdezhető az áfaegyenleg.

A tervek szerint - folytatta az államtitkár - akár összeghatárokra, akár bizonyos számlakiállítókra automatikus értesítést lehet kérni. Így például a cég azt is beállíthatja, hogy jelezze a rendszer, ha a fizetendő áfa összege elér egy bizonyos összeghatárt. 

Az államtitkár kitért az e-áfa rendszer egyik legfontosabb építőkövét jelentő online számlákra is. Mint mondta, január 4-én lépett hatályba a minden egyes számlára vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség, ám a kormány még három hónap szankciómentes időszakot biztosított a vállalkozásoknak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal március 31-ig nem szab ki mulasztási bírságot, ha a vállalkozó nem vagy nem megfelelően szolgáltat adatot azokról a számláiról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerültek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.