Már elérhető a NAV családikedvezmény-kalkulátora, ami sok adózónak nyújt segítséget

NAV Infotár2021. ápr. 27.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A családikedvezmény-kalkulátorral az éves bevallás elkészítéséhez nyújt segítséget, a program kizárólag a felhasználó által megadott adatok alapján számol, ezért célszerű a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolások adatai alapján kitölteni – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldaláról.

A "Családikedvezmény-kalkulátor az éves bevallás elkészítéséhez" segítségével az adózó kiszámolhatja, hogy milyen összegben tud kedvezményt érvényesíteni és a bevallását hogyan kell kitöltenie. A program kizárólag az adózó által megadott adatok alapján számol, ezért célszerű a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolások adatai alapján kitölteni.

A bevallás kitöltésekor ne felejtsen el nyilatkozni a gyerekekről, azaz az eltartottakról, kedvezményezett eltartottakról, közös igénybevétel, megosztás esetén ennek tényéről! Ha a bevallási tervezet már tartalmazza ezeket az adatokat, akkor célszerű azokat ellenőrizni - hívja fel a figyelmet a NAV.

Érdemes ügyelni arra, hogy a családi járulékkezdvemény alapjaként az adóalap után meghatározott, az adózót terhelő járlék vehető figyelembe.

Ez például azt jelenti, hogy a munkabér után családi járulékkedvezmény alapjaként megállapított járulék nem lehet több, mint:
- az adóalap 17 százaléka 2019-ig, 
- az adóalap 18,5 százaléka 2020-tól.

A "Jogszerű családi kedvezmény kiszámítása" kalkulátor segítségével meghatározható az év közben jogszerűen és jogosulatlanul igénybevett családi járulékkedvezmény összege.

A kalkulátorok a NAV honlapjáról egyszerűen elérhetők.