Hogyan teljesítenek a jelenleg használt vakcinák gyártóinak részvényei?

Pénzügy2021. ápr. 27.Fellegi Tamás

Kis túlzással a világ sorsa most néhány féle vakcinán és így azok kifejlesztőin és gyártóin múlik, hisz ők vethetnek véget a világjárványnak.

Ha nincs profit, van hírnév

Immár teljes erővel zajlik a koronavírus elleni kampány hazánkban és sok más országban. Összesen csak néhány féle vakcina van, ezekből gyártóiknak milliárdos, de legalább százmilliós nagyságrendben kell szállítani, mégpedig minél gyorsabban. Ez óriási kihívás, de természetesen nagy üzlet is, pláne, hogy a tételeket a kormányok rendelik, így nagy tételben, egyben, és főleg biztosan beérkezik a vételár. Ha esetleg profit nélkül vagy minimális haszonnal szállítják őket, siker esetén az adott cég hírneve nőhet nagyot, ami aztán egyéb értékesítéseit is növelheti.

Állami vs tőzsdei cégek

Az itthon keleti vakcináknak nevezett orosz és kínai termékek kifejlesztői és gyártói állami vállalatok, így maradnak az elemzésre a nyugati gyártók, amelyek mindegyike tőzsdén jegyzett részvénytársaság. Nézzük tehát, hogyan teljesített az elmúlt időszakban a Pfizer illetve partnercége, a BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Jonhson & Johnson.

Általános piaci környezet

Mielőtt a konkrét árfolyamokat megvizsgálnánk, érdemes összefoglalni, hogy a járvány időszakában és közvetlenül előtte mi zajlott a főbb piacokon, tőzsdéken, hisz ennek döntő szerepe lehet az egyedi árfolyamok alakulására is, adott esetben nagyobb, mint az adott cég fundamentumainak. Márpedig most pont erről van szó: a tőzsdéken egy 12 éve tartó emelkedő trend felgyorsult szakaszát láthatjuk, melyet a járvány csak egy pár hétre tört meg, és mint minden ilyen trendnek, a mostaninak is vannak vezető szektorai, részvényei, melyek iránt sokkal nagyobb a kereslet, mint más papírok iránt.

Ezesetben a nagy internetes és technológiai cégek részvényei voltak ebben a kategóriában, kiegészítve a Teslával. A tőzsdékre áramló pénz nem kis hányadát el is nyelték ezen cégek papírjai, hisz közülük több társaság értéke, piaci kapitalizációja ezermilliárd dollár közelébe vagy jóval fölé nőtt. A gyógyszercégek részvényeit nem ragadta magával a lendület, igaz, nem is szokta, hisz ezek viszonylag stabil, általában jelentős osztalékot fizető papírok.

Pfizer

Ha megnézzük az eddig a legtöbb vakcinát szállító cég, a Pfizer árfolyamát kétéves távon, alig látunk elmozdulást,

az árfolyam az időszak nagy részében 32 és 38 dollár között mozgott, a tavaly márciusi általános pánikban lesüllyedt 28 dollárig, a vakcina eredményességének, majd az amerikai engedélyezés hírére felszaladt 42 dollárig, de csak rövid ideig tartózkodott ott. Hozzá kell viszont tenni, hogy a cég negyedévente az árfolyam 1 százaléka körüli osztalékot fizet részvényei után, így a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben érdemi árfolyamemelkedés nélkül is szép, 4 százalék körüli hozamot biztosít.

Pfizer, két év. A fekete nyilak az osztalék időpontját jelzik. Forrás: stooq.com

Kérdés, hogy miért nem reagál érdemben az árfolyam az óriás tételű vakcinaszállításokra? A magyarázat több okra vezethető vissza. A Pfizer egy óriási, 1849 óta működő gyógyszercég, rengeteg termékkel, 80 ezer alkalmazottal, hatalmas árbevétellel, éves szinten 10 milliárd dollár körüli profittal. A gyógyszergyártók hangsúlyozták, hogy csak mérsékelt profitot terveznek a vakcinák után (sőt, az eddig nem túl sikeres AstraZeneca és a Johnson & Johnson semekkorát), miután nem tenne jót a hírnevüknek, ha egy ilyen vészhelyzeten, mint a jelenlegi járvány, sokat akarnának keresni.

A Pfizer 30 dollárt kér egy kétadagos oltásért, a szállított mennyiségtől függően idén így 15-30 milliárd dolláros árbevétele származhat belőle. Ha alacsony, legfeljebb 10-20 százalékos profitrátával számolunk, akkor 3-6 milliárd dollár adódna, ezt viszont meg kell felezni a vakcinát kifejlesztő BioNTech céggel. Így a fennmaradó 1,5-3 milliárd nem olyan nagy tétel a szokásos éves szinthez képest, különösen úgy nem, hogy a befektetők eddig arra számítottak, hogy ha az emberiség nagy részét beoltják, ezzel véget is ér a dolog. Változhat a helyzet, ha kiderül, hogy éveken át ismétlőoltásra lehet szükség.

BioNTech

A Pfizer vakcinájának abszolút nyertese a BionTEch, hisz a kifejlesztésben döntő részt vállalt a viszonylag kis cég, amely csak 2019-ben jött tőzsdére, akkor vezették be a Nasdaqra.

A helyét kereső árfolyamot így jócskán megtolta a vakcina, amely egyúttal világhírűvé tette a társaságot.

BioNTech, a tőzsdei bevetés óta. Forrás: stooq.com

Árfolyama már a járvány kezdetén jellemző piaci pánik idején megemelkedett, vagyis a piac már akkor is számított rá, hogy a cég szállíthatja a megoldást. Összességében a járvány előtti 40 dollárról 160-ra emelkedett az ár, ez már egy szép, klasszikus, a járványhoz és a rá kifejlesztett sikeres ellenszerhez méltó rali.

Moderna

A Moderna a Pfizerrel szemben egy viszonylag új, mindössze 11 éves múltra visszatekintő cég, amely még el sem jutott oda a járvány előtt, hogy profitábilis legyen.

Ha megnézzük a grafikont, máris látszik egy érdekesség: a tavaly márciusi pánikban egyáltalán nem esett vissza az árfolyama, utána viszont meredek emelkedésbe kezdett, 20 dollárról a 60-80 dolláros sávig.

Moderna, 2 év. Forrás: stooq.com

A hegymenethez már önmagában az a hír elég volt, hogy a cég fejleszti a vakcinát, majd év végén, amikor a kísérletek igazolták annak hatékonyságát, illetve meglett az amerikai forgalmazási engedély, újabb duplázás következett, 160 dollárig. Idén 20 milliárd dollár körüli árbevételre számítanak, ami lehetővé teszi, hogy a korábban a veszteségek miatt többször tőkeemelésre kényszerülő cég tartósan nyereségessé válhasson.

Johnson & Johnson

A Johnson & Johnson esetében hasonló a helyzet, mint a Pfizernél annyiban, hogy óriási cégről van szó, melynek nem olyan nagy tétel az árbevételen belül az a kb. 10 milliárd dollár, amire a vakcinából számítanak.

Ráadásul a cég meghirdette, hogy a járvány időszakában profitmentesen értékesít, és egyelőre mellékhatás-, és gyártási problémák is hátráltatják a széleskörű használatot.

Johnson & Johnson, 2 év. Forrás: stooq.com

A tavaly jellemzően a 135-150 dolláros sávban mozgó árfolyam idén kissé feljebb került, 160-170 dollár közé. Hangsúlyozni kell, hogy ez a cég is negyedévente fizet osztalékot, így a befektetők stabil hozammal számolhatnak, és ez így volt a járvány előtt is.

AstraZeneca

Az Astra is egy régi, óriási gyógyszergyár, nagy árbevétellel, itt azonban nagyok voltak a kezdeti várakozások, majd csalódás következett, ahogyan ezt a grafikon is mutatja.

A londoni tőzsdén jegyzett cég árfolyama a járvány előtt jellemző 75 fontról 100 fontig emelkedett a vakcinafejlesztés hírére, azóta azonban visszaesett erre a szintre. Kétségkívül a vakcina eddig nem egy sikertörténet: komoly gyártási és szállítási problémák mellett még mellékhatások is felmerültek, még ha ezek nem is túl gyakoriak.

AstraZeneca, 2 év, az árfolyam a londoni tőzsde szokásainak megfelelően pennyben megadva. Forrás: stooq.com