Megalakult a NAV MI-munkacsoportja

NAV Infotár2022. ápr. 5.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Különleges küldetést teljesít a NAV Mesterséges Intelligencia Munkacsoport (MIMCS), amely március 29-én tartotta alakuló ülését.

A NAV egyedülálló adatvagyonának értékére épülő kutatásokat végez a jövőben a frissen alakult MIMCS. 

A februári kormányhatározat alapján a cél a NAV adatvagyonában meglévő értékek kiaknázása és ennek révén a tudományos módszertanok és az adózási, adóztatási tapasztalatok szinergiájának kihasználása.

Feladatai között szerepel egyebek mellett egy javaslat kidolgozása a szemantikus adatvagyon-kataszterre, valamint a gépi tanuláshoz szükséges címkézés módszertanára. Ugyancsak részei a küldetésnek a tanító algoritmusokkal kapcsolatos vizsgálatok, a validálási módszertan kidolgozása és a nem kontrollált gépi tanulás fejlesztése. A MIMCS a jövőbeni eredményeket nyilvánosságra hozza.

A munkába a NAV mellett bekapcsolódnak többek között minisztériumok (PM, ITM, BM, MK), a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség, a Központi Statisztikai Hivatal, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium, valamint a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont, a Digitális Jólét Program munkatársai és külső szakértők is. A testület elnöke Magyar Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense.

Az alakuló ülésen Vágujhelyi Ferenc NAV-ot vezető államtitkár, a munkacsoport állandó tagja úgy fogalmazott, ez egy multidiszciplináris munka, számos tudományág együttműködésére van szükség.

Azért jó, hogy a NAV-ban jöhetett létre ez a munkacsoport, mert itt rengeteg nagy pontosságú, validált adat van, amit egységes azonosítókon tartunk nyilván, így nem kell bonyolult kriptográfiai rendszereket létrehoznunk azért, hogy az elemezhetőség fenntartása mellett is garantáljuk a kutatott anyag anonimitását. A lehetőségek óriásiak, ezekben persze az adatvédelem egy szükséges és indokolt korlát. Fontos, hogy amit most felépítünk, amilyen eszközt a kutatók és döntéshozók kezébe adunk azt a társadalom ne fenyegetésnek, hanem segítségnek lássa. A világot akkor tesszük jobbá, ha ezt az eredményt majd a gazdálkodók és a polgárok tapasztalata is megerősíti

- mondta a NAV vezetője.