Óriási adományozási hullámot indított el a háború

Hírek2022. ápr. 5.Növekedés.hu

Megsokszorozódott az OTP Bank rendszerein kezdeményezett adományozások értéke az orosz-ukrán háború hatására. A legismertebb segélyszervezetekhez érkező átutalások napi összege a korábbi átlag 18-szorosára, míg a kártyás tranzakciók értéke a korábbi 54-szeresére ugrott.

Az orosz-ukrán háború kitörésének napjától március végéig látványosan nőtt meg az OTP Bank lakossági ügyfelei által a legismertebb segélyszervezetek felé indított adományozások darabszáma és értéke. A hitelintézet Data Stories sorozatában a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezethez, a Magyar Vöröskereszthez, a Baptista Szeretetszolgálathoz, a Református Szeretetszolgálathoz, és az Oltalom Karitatív Egyesülethez, valamint a Híd Kárpátaljáért összefogáshoz a fegyveres konfliktus hatására küldött pénzadományok tapasztalatait összesítette.

Az átutalásokat tekintve 2022. február 24-től március 29-éig a korábbi napi átlag 13-szorosára emelkedett a tranzakciók darabszáma, ezek értéke pedig a korábbi 18-szorosára ugrott. A bankkártyás támogatások esetében a napi tranzakciók száma a korábbi 38-szorosára nőtt, míg ezek értéke meghaladta a korábbi átlag 54-szeresét.

Az adatok alapján az ilyen csatornákon adakozók az átlaghoz képest magasabb jövedelemmel rendelkeznek, intenzívebben használják az online banki csatornákat és nagyobb arányban vannak köztük olyanok, akik már a háború kitörése előtt is adományoztak valamely említett szervezetnek.

Életkor szerint vizsgálva az is látható, hogy az utalással adományozóknál 49,5 év az átlagéletkor, míg a kártyával adományozók esetében ugyanez 42 év. Tehát a segélyszervezeteket pénzzel támogató OTP banki ügyfelek átlagéletkora valamivel alacsonyabb a teljes ügyfélkör 51 événél. Persze ez összefügg azzal is, hogy a széleskörű kártyahasználat inkább a fiatalabb korosztályokat jellemzi.

„Bár az OTP Bankon keresztül adakozók között lakosságarányához képest Budapest és Közép-Magyarország volt a legaktívabb, ez nem jelenti, hogy a vidéki régiók kevésbé vették volna ki részüket a segítségnyújtásból. Sokan készpénzzel, telefonhívással vagy tárgyi adománnyal támogatták a rászorulókat, vagy akár személyesen segítették az Ukrajnából érkezőket” 

– mutatott rá Gozlán Illés, az OTP Bank adattudományi területének vezetője.

Maga az OTP Csoport amellett, hogy fenntartja ukrajnai leánybankja tevékenységét, több millió eurós támogatással, tárgyi adományokkal, munkatársai és ügyfelei körében indított több százezer euró értékű humanitárius adománygyűjtéssel, valamint 200 menekült elszállásolásával és ellátásával járult hozzá a válsághelyzet kezeléséhez. Emellett hitelintézet maga is megteremtette az adományozás lehetőségét, így ATM-készülékein, az internet- és mobilbanki felületein, valamint weboldalán keresztül támogathatók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítő programjai.