Melyek a legfontosabb adócsökkenések és -változások 2022-ben?  

NAV Infotár2021. dec. 29.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.

Többek között szja-mentességet kapnak a 25 év alattiak, adóvisszatérítést a családok, valamint csökken a szocho, az ekho és a kiva is. Számos, adózással kapcsolatos jogszabály változik 2022. január 1-jétől, ezeket gyűjtötte össze elemzésében Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász.

- A személyi jövedelemadót érintő változások közül kiemelkedik a 25 év alattiaknak 2022. január 1-jétől járó kedvezmény, melynek értelmében ez a fiatal korosztály az átlagkereset mértékéig nem fizet szja-t.

- Minden gyermekes szülő pedig, aki családi kedvezményre jogosult, 2022. február 15-ig adóvisszatérítést kap a 2021-ben megszerzett jövedelméből.

 - A magánszemélyeket és vállalkozásokat érintő adócsökkentések összege idén és jövőre elérheti hazánkban az 1500 milliárd forintot.

- A munkáltatók számára kedvező adócsökkentések közül fontos kiemelni, hogy 2022. január 1-jétől megszűnik a bérjövedelmek után fizetendő, 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás.

- A tanulókkal, hallgatókkal szakképzési munkaszerződést, illetve hallgatói munkaszerződést kötő munkáltatók számára a továbbiakban a szociális hozzájárulási adóból biztosítottak azok a kedvezmények, melyek korábban a szakképzési hozzájárulási kötelezettségből voltak érvényesíthetők.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 2,5 százalékkal csökken, 13 százalékra,

összhangban a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, és szintén 13 százalékra mérséklődik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is.

A kisvállalati adó (kiva) pedig 10 százalék lesz.

- Az egyéni vállalkozók számára az átalányadózás bevételi értékhatárának növekedése kedvez, amely az eddigi 15 millió forintról a mindenkori éves minimálbér tízszereséig emelkedik.

- Az átalányadózást választó egyéni vállalkozó jövedelme adómentes az éves minimálbér felét meg nem haladó részig.

- A vállalkozások az otthoni munkavégzés elősegítésére költségtérítést számolhatnak el, amely legfeljebb a havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összegig adómentes, a távmunkavégzésben töltött napok arányában.

- Adómentessé válik ugyanakkor – és a munkába járást segítheti – a kifizető vállalkozás által magánszemélyeknek biztosított, kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300W teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár magáncélú használata.

- A helyi adók körében az egyik legfontosabb intézkedés, hogy jövőre is érvényes az a vállalkozásokat, a családokat és a lakosság védelmét szolgáló szabály, amely szerint nem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adómérték-emelést vagy adókedvezmény-korlátozást tartalmaz a 2020. december 20-án fennálló szabályokhoz képest, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig nem lévő helyi adó vagy települési adó bevezetésére.

- Érvényben marad a helyi iparűzési adó alacsonyabb, maximum 1 százalékos adómértéke is – ezt azok a kis-és középvállalkozások vehetik igénybe, melyek árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot.