Nagyon sokan csalnak az oltási igazolványokkal

Hírek2021. dec. 29.MTI, Növekedés.hu

Hamis oltási igazolványokat árusító számítógépes hálózatot kapcsoltak le Olaszországban. Nálunk már 42 büntetőeljárás van folyamatban a védettségi igazolványokkal kapcsolatos visszaélések miatt.

Az olasz rendőrök egy üzenetküldő alkalmazás 17 csatornáját blokkolták. Ezek digitálisan és papír alapon egyaránt kínáltak QR-kódokat, amelyekkel valóban át lehetett jutni a hatóságok által végzett ellenőrzéseken, írja az Euronews.

Egy-egy hamis oltási igazolvány ára 100 és 500 euró között mozgott. Aki egyszerre többet, például családi csomagot vett, kedvezményt is kapott az árból. A rendőrségi akció idején legalább 140 ezer felhasználója volt az alkalmazásnak.

Olaszországban azután ugrott meg a csalások száma, hogy a tömegközlekedés, a szolgáltatások és a szabadidős tevékenységek is csak a beoltottak számára lettek elérhetőek.

Nemcsak Itáliában virágzik a hamisítás. Franciaországban ugyancsak a közelmúltban számoltak fel egy hasonló hálózatot. A francia miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy súlyosabban fogják büntetni az ilyen bűncselekményeket.

Az országban már 182 ezren buktak le hamis oltási igazolványal.

Az ilyen esetekben a bírság összege az eddigi 135 euróról 1000 euróra emelkedhet. Magukra a hamisítókra pedig akár 5 év börtönt és 150 ezer eurós pénzbírságot is kiszabhatnak Franciaországban.

Hazánkban mostanáig 130 embert hallgattak már ki gyanúsítottként a hatóságok a koronavírus elleni védettségi igazolással kapcsolatos visszaélések miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatóságának főosztályvezetője szerdán online sajtótájékoztatón.

Szelei Pál elmondta: van olyan eljárás, amellyel összefüggésben már 30 gyanúsított van, és ez a szám várhatóan tovább emelkedik. 

A védettségi igazolásokkal kapcsolatos visszaélések miatt összesen 42 büntetőeljárás indult, ebből 18 ügyben a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett feljelentést.

Már három ügyben készült vádemelési javaslat, s ezek közül egy ügyben az illetékes vidéki ügyészség már vádat is emelt - ismertette az ORFK főosztályvezetője.

Szelei Pál elmondta, hogy az NVSZ-től érkezett feljelentések mellett volt példa arra is, hogy rendőri intézkedés közben került a látókörükbe egy-egy ügy, például határátlépéskor, vagy a repülőtéren mutattak be hamis iratokat a koronavírus elleni védettség igazolásáról. 
Szelei Pál megerősítette, hogy az egészségügyi területen dolgozók egy része is érintett az eljárásokban, az ő esetükben vesztegetés, vesztegetés elfogadása és közokirathamisítás is előfordult.

Váradi Piroska, az NVSZ főosztályvezetője azt hangsúlyozta: az egészségügyi ellátórendszer oltásokkal, tesztelésekkel foglalkozó dolgozóira jelentős korrupciós nyomás nehezedik. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha egy egészségügyi dolgozó kiállítja a védettségi igazolást egy be nem oltott számára, s ő később megfertőződik koronavírussal, akkor az egészségügyi dolgozó esetében a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés elkövetése is megállapítható.

Kifejtette: a védettségi igazolványokról szóló kormányrendelet februári megjelenése óta sok bejelentés érkezett az NVSZ-hez, hogy sokan a védőoltás felvétele nélkül akarnak védettségi igazoláshoz jutni.

Többen akár jelentős összeget, jellemzően 30 és 150 ezer forint közötti összeget fizettek is azért, hogy illegális úton jussanak védettségi igazoláshoz.

Hangsúlyozta azt is, hogy a büntetőjogi szabályozás alapján nem csak a kormányhivatal által kiállított védettségi igazolvány, hanem az orvos által kitöltött, lepecsételt oltási igazolás, továbbá a pcr-, és az antigénteszt meghamisítása is bűncselekmény.
Váradi Piroska elmondta, olyan üggyel is találkoztak, amikor egy volt háziorvosi asszisztens - az orvos tudta nélkül - munkaidő után rendszeresen visszament a rendelőbe, az orvosi jogosultságával belépett a rendszerbe és rögzítette a hamis oltási adatokat. Ezzel az üggyel összefüggésben egy konkrét bűnözői csoport tevékenykedett, több mint ezer hamis védettségi igazolást állítottak ki - ismertette.