Milliárdos napelembiznisz csalást fülelt le a NAV

NAV Infotár2021. máj. 6.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A közösségi áfaszabályok kijátszásával egymilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek egy napelemes rendszerek kereskedelmével foglalkozó bűnszervezet. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal nyomozói az ügyben tizenegy gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki, közülük négy fő letartóztatását a bíróság már el is rendelte.

A Fejér megyéből irányított bűnszervezet tagjai uniós napelemes rendszerek és alkatrészek behozatalára építettek ki színlelt számlázási láncolatot. A gyanú szerint az áru első magyarországi „vásárlói” strómanok irányította bukó cégek voltak, akik a belföldi értékesítés után nem fizettek áfát. A következő szinten megjelenő társaságok a fiktív számlákkal beszerzett eszközöket minimális haszonnal számlázták tovább a haszonhúzó cégcsoportnak, akik így a továbbértékesítéskor jelentős árelőnyhöz jutottak.

A bűnszervezet vezetője a háttérből irányította a haszonhúzó cégek ügyvezetőit, ebben segítségére volt könyvelője, aki ismerte a számlázási lánc elemeit, célját, és aktívan részt vett annak működtetésében. EKÁER-bejelentéseket intézett, valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtott be, és kapcsolatot tartott a strómanokat összefogó személlyel.

A három megyét és harminc helyszínt érintő összehangolt akcióban összesen több száz nyomozó, járőr, informatikus és kommandós vett részt. A bűnszervezet könyvelőjét a MERKUR bevetési egység fogta el, mert tartani lehetett attól, hogy megsemmisíti a könyvelési iratokat. Chili, a NAV négylábú pénzügyőre kétmillió forint készpénzt szagolt ki nála.

A bizonyítékok begyűjtése mellett a nyomozók nagy értékű autókat, érméket, árukészletet és készpénzt foglaltak, valamint ingatlanokat, követeléseket és bankszámlákat zároltak a bűnszervezet vezetőjénél, könyvelőjénél és tagjainál. A jelenlegi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott teljes, egymilliárd forintos kár megtérül.

A NAV bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz. Ha bűnösségük bebizonyosodik, az elkövetők akár 20 évet is kaphatnak.