Súlyos bírság illegális autóalkatrész-kereskedelem miatt

NAV Infotár2022. dec. 2.MTI
A rovat támogatója:

Hétmillió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy betéti társaságra illegális alkatrészkereskedelem miatt, a vállalkozást a nagykereskedők számlaadat-szolgáltatása buktatta le.

A NAV pénteki közleményében azt írta, az adatai alapján felfigyelt egy Békés megyei ingatlanra, ahol bontott gépkocsikat tároltak. A cím egy betéti társaság és a beltag adószámos magánszemélyként végzett vállalkozásának közös telephelye volt.

A revizorok lekérdezték a bt. adószámára lejelentett értékesítéseket. Kiderült, hogy a társaság nevére lényegesen nagyobb értékű alkatrészt értékesítettek, mint amit a bevallásaiban feltüntetett. A bt. beltagja a jelentős alkatrészbeszerzést úgy próbálta leplezni, hogy egy másik cégnévre és egy kitalált magánszemély nevére is vásárolt.

A cégnévnél az azonos adószám, a magánszemélynél a bt.-vel azonos szállítási cím fedte fel a visszaélést.A társaság bevallotta és befizette a könyvelésében nem szereplő alkatrészek eltitkolt értékesítése utáni áfát és társasági adót, 25 millió forintot - közölte a NAV.

A tájékoztatás szerint ellenőrizték a beltag magánszemélyként végzett vállalkozását is. Állítása szerint a telephelyen azért voltak bontott gépjárművek, mert gyűjti a használt, forgalomból kivont gépkocsikat és csak esetenként értékesít egy-egy alkatrészt.

Ezzel szemben a bankszámlára befolyt összegek alapján jelentős jövedelme származott a használt alkatrészek eladásából, azonban ezután sem személyi jövedelemadót, sem szociális hozzájárulási adót nem fizetett. Bevallásait rendezte, az elmaradt 1,7 millió forint adót megfizette.

A számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-től kötelező a belföldi adóalanyoknak végzett összes értékesítésről. A vállalkozások beszerzései teljeskörűen nyomon követhetők, ezáltal az ügyeskedés is kiderül - hívta fel a figyelmet az adóhivatal közleményében.