Volt hulladék, nincs hulladék

NAV Infotár2021. jún. 3.NAV
A rovat támogatója:

Több mint 1200 tonnát nyomott a veszélyes hulladék, amit tíz év után végül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szállíttatott el a kiskunhalasi veszélyeshulladék-telepről.

Tíz évig vártak arra, hogy az érintett cég elszállítsa a telephelyén felhalmozódott több mint 1200 tonnányi veszélyes hulladékot, amit végül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szállíttatott el a kiskunhalasi veszélyeshulladék-telepről.

Az elhagyott telepen több mint tíz éve álltak gazdátlanul a környezetet és a környékbeli lakók egészségét is súlyosan veszélyeztető anyagok. A környezetszennyezés ellen egy évtizede próbáltak fellépni az illetékes hatóságok, eredménytelenül.

A veszélyes hulladékot sem a cég egykori ügyvezetője, sem a későbbi tulajdonosok nem szállította el, míg az ügy végül a NAV-hoz került végrehajtásra.

A hulladék elszállításához szükséges szakértelem és speciális eszközök miatt a NAV egy külső cég bevonásával végezte el a hulladékmentesítést, a közreműködő vállalkozást közbeszerzéssel választotta ki a hivatal.

A hulladékelszállítási munkálatok befejeződtek, a területet megtisztítatta a NAV. A hulladékmentesítést végző cégnek pedig további 180 napja van az elszállított veszélyes anyagok szakszerű ártalmatlanítására.

A munkálatok költségét – ami akár több százmillió forintra is rúghat – a NAV megelőlegezi,

azonban azt később (ha maga a kötelezett önként nem fizeti meg) be is hajtja. A megtisztított területet a munkát elvégző vállalkozó ma adja át a NAV-nak.