Terítéken a StrikeShield - csúcskategóriás védelmet kapnak a magyar Lynx harcjárművek

Elemzések2021. jún. 3.Dajkó Ferenc Dániel

A világ talán legmodernebb védelmi rendszerével szereli fel a Honvédség a Lynxeket. Utána jártunk mitől különleges a StrikeShield. Brutális nagymacska lesz általa a Hiúzból.

A Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program beszerzései között az egyik talán legfontosabb a Lynx, magyarul Hiúz harcjárművek megrendelése volt. Összesen 218 darab fog belőlük a Honvédség kötelékében szolgálni, ráadásul jelentős részük hazánkban, a Rheinmetall Hungary zalaegerszegi üzemében kerül majd legyártásra.

Ez a gyalogsági harcjármű egyrészt hiánypótló, hiszen a kategória a BMP-1-esek kivonása óta nem létezett a magyar haderőben, másrészt rendkívül modern. Olyannyira fejlett és új, hogy kis túlzással az egész világon egyedülálló, amit ez a jármű nyújtani tud.

lynxLynx harcjármű; forrás: rheinmetall.com

Megrendeltük a StrikeShield ADS rendszert

A napokban azonban kiderült, hogy még annál is veszélyesebb ragadozók lesznek a Hiúzok, mint azt korábban gondolni lehetett, ugyanis hazánk megrendelte hozzá a Rheinmetall StrikeShield nevű úgynevezett ADS, azaz Active Defence System technológiájú új generációs hard-kill APS (Active Protection System) rendszerét.

Világszinten egyedi ez az aktív védelmi rendszer

Ez azért is rendkívüli, mert ilyen modern, harmadik generációs hard-kill APS rendszert eddig egyetlen ország fegyveres ereje sem alkalmazott, és még az Egyesült Államok is csak tavaly döntött róla, hogy rendszeresíti ezt a technológiát a hadseregnél, tehát a StrikeShield 140 millió eurós áron való megvásárlásával a Honvédség egy egészen új és nemcsak regionálisan, hanem világszinten is egyedülálló képesség birtokába kerül.

Elpusztíthatatlan Hiúzok

Ez a képesség pedig nem más, mint hogy az egyik legújabb harcjárművünk, az említett Hiúz olyan brutális hibrid védelemmel lesz ellátva, ami szinte elpusztíthatatlanná teszi, a drónokkal, páncélöklökkel, páncéltörő rakétákkal, különböző ballisztikus lövedékekkel szemben. Persze a szinte szót alá kell húzni, hiszen megkerülhetetlen védelmi rendszer nem létezik, de az biztosan kijelenthető, hogy egy StrikeShield rendszerrel ellátott Lynx rendesen megizzasztja majd az ellenfeleit.

Mitől különleges a StrikeShield

A kérdés persze jogosan felmerülhet bárkiben, hogy mi is az a StrikeShield, miben újszerű, miért tud újat nyújtani. Ennek jártunk most utána.

A legrövidebben ezt úgy lehetne összefoglalni, hogy ez egy hibrid rendszer, ami ötvözi a hagyományos passzív páncélzat nyújtotta védelem előnyeit, a korábbi aktív védelmi rendszerek (APS) hasznos tulajdonságaival, úgy hogy közben javítottak ezek hatékonyságán.

A passzív páncélzat

A passzív védelmet nyújtó páncélzatot nem nehéz magunk elé képzelni, minden páncélozott jármű elsődleges védelmét ősidők óta ez nyújtja. Persze, anyaghasználat, formatervezés, súly, és még számtalan tulajdonság terén iszonyú nagyot fejlődtek a páncélzatok, de az elv változatlanul ugyanaz. Egy lehetőleg minél inkább ellenálló anyaggal kell burkolni a védendő járművet.

Két típusa létezik az aktív védelmi rendszereknek

Az APS, azaz aktív védelmi rendszerek ennél már jelentősen bonyolultabbak. Ezeknek a célja nem az, hogy a beérkező lövedéket a jármű felszínén megállítsák, hanem az, hogy azt akadályozzák meg, hogy a támadó objektum egyáltalán elérje a jármű felszínét.

A soft-kill APS rendszer

Ezeknek alapvetően két típusa létezik. Az egyik az úgynevezett soft-kill APS. Ennek célja a beérkező lövelék eltérítése. Ilyenkor a jármű valamilyen elektromágneses vagy akusztikus eszközzel megzavarja a beérkező fenyegető objektum érzékelő/nyomkövető/hőkövető rendszerét és ezáltal eltéríti azt. Elsősorban irányított rakéták, hőkövető rakéták ellen alkalmazható. Itthon többek közt az új Airbus helikoptereink is el lettek látva ilyen rendszerrel és elvileg a Lynxekbe is szereltek ilyet, és általában véve is nagyon elterjedt a használata, azonban ez nem része a StrikeShield-nek, inkább kiegészíti azt.

A hard-kill APS rendszer

A másik típusa az aktív védelmi rendszereknek az úgynevezett hard-kill APS. Ebben az esetben a beérkező támadó objektum megsemmisítése a cél. Ennek sokféle verziója létezik, többek közt ide tartoznak a reaktív páncélzatok is.

Ez utóbbi esetében például kis szendvicsek vannak a jármű páncélzatának felületén elhelyezve, amikben robbanószer van, és a beérkező lövedéket, egy ellenrobbanás segítségével megsemmisíti, vagy legalábbis olyan szinten deformálja, hogy azáltal hatástalanítja azt.

soft-kill hard-kill apsEzen a képen jól látható, a soft-kill APS rendszerek és a hard-kill APS rendszerek közti különbség. Az ábrán a hard-kill APS indító moduljai, a hagyományos módon, a páncélzaton kívül találhatóak, ezzel szemben a StrikeShield ADS aktív része a passzív páncélzatba lesz integrálva. A kép forrása: researchgate.net

A StrikeShield ötvözi a passzív és az aktív védelmet

Most egy hard-kill APS rendszert integrált a Rheinmetall a passzív páncélzatba, és ezzel egy új hibrid  védelmi rendszert hozott létre. Ennek egyik nagyon fontos tulajdonsága, hogy az APS rendszer érzékelői és ellenintézkedésekért felelős moduljai, egységesen integrálva lettek a jármű páncélzatába és nem azon kívül helyezkednek el, mint mondjuk a reaktív páncélzat szendvicsei. Ezt úgy oldották meg, hogy nem külön passzív páncéllemezek és külön aktív modulok lesznek a Lynxeken, hanem egymástól elkülönült (tehát könnyen cserélhető) passzív kétrétegű páncélcsempéket szerelnek a járművekre, és a két réteg közé integrálják az aktív védelmi rendszer fentebb említett elemeit. Ennek hatalmas előnye hogy a kisebb ballisztikus lövedékek, például egy géppuska tüze nem tehet kárt az aktív rendszer elemeiben, ez pedig már önmagában hatalmas fejlődés a korábbi hard-kill APS-ekhez képest.

strikeshieldA Rheinmetall ADS védelmi rendszerének egyik modulja; forrás: rheinmetall.com

Rendkívül hatásos és gyors

Mindezek mellett, a StrikeShield védelmi rendszer rendkívül hatásos, a támadó eszközök széles spektruma ellen véd, könnyen variálható, módosítható, és rendkívül gyors, sőt, különlegesen érzékeny szenzorjainak köszönhetően jelenleg a legrövidebb a reakcióideje a piacon, ami nagyon fontos akkor, ha például lesből támadnak a járműre, így tehát az eszköz jól használhatóvá válik a NATO missziók esetén jellemző, aszimmetrikus hadviselést folytató ellenfelekkel szemben.

lynxEgy StrikeShield aktív védelmi rendszerrel felszerelt Lynx harcjármű rajza. Jól láthatóak az oldalán a kétrétegű páncélcsempék. A kép forrása: rheinmetall.com

Fontos fejlesztés

Összességében a StrikeShield egy rendkívül modern, újszerű rendszer, így azáltal, hogy ezzel szerelik fel a Lynxeket, a Honvédség egy egyedülállóan ütőképes harcjármű flottához jut. Ha számba vesszük, hogy több mint 200 darabot rendszeresítünk ezekből, akkor azt láthatjuk, hogy ez a fejlesztés valóban közelebb visz ahhoz a célhoz, hogy regionálisan is meghatározó katonai erőt képviseljen a Magyar Honvédség. 

Az alábbi videón a Lynx StrikeShield rendszere még nem szerepel, de megtekinthetőek a Rheinmetall egyébb járműveinek ADS aktív védelmi rendszerei működés közben (forrás: Rheinmetall):

(A borítókép forrása: rheinmetall.com)