Még májusban megjelennek a napelemes pályázatok

Pályázatok2019. máj. 8.Növekedés.hu

A KKV-szektorban a vállalkozások saját fogyasztásának részleges kiváltását szolgáló napelemes fejlesztések támogatása május végétől lesz elérhető.

A pályázatok kapcsán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Energiaügyekért és Klímapolitikáért Felelős Államtitkársága fontosnak tartja Magyarország jogi és erkölcsi kötelességét azzal kapcsolatban, hogy kivegye arányos és méltányos részét a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemből, ezért az uniós célokkal összhangban legalább 40 százalékkal tervezi csökkenteni az üvegházhatású gáz kibocsátását az 1990. évi bázishoz képest. Ez az egységnyi magyar GDP előállításához felhasznált üvegházhatású gáz kibocsátás 30 százalékkal történő csökkenését eredményezi majd 2030-ra.

A zéró gazdasági növekedés és a fogyasztás csökkentésének céljait hirdető, az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali és teljes beszüntetését szorgalmazó, a nukleáris energiát pedig elvi alapon elutasító szélsőséggel szemben az ITM a klímabarát gazdaságfejlesztés, mint a leginkább jövőképes gazdaságfejlesztési lehetőség feltételeit igyekszik megteremteni. A dinamikus és minőségi, innovációra fokozottan támaszkodó gazdasági növekedésünknek erős támasza lehet a gazdaság klímabarát átalakításában rejlő innovációs és üzleti lehetőségek feltárása és kihasználása.

Éghajlatvédelmi erőfeszítéseinket ezért azokra a területekre összpontosítjuk, ahol azok a klímavédelem mellett erősítik energiafüggetlenségünket, rezsiköltséget takarítanak meg vagy egyéb gazdaságfejlesztési haszonnal járnak. Így például a Lakossági Energiahatékonysági Hitelprogram kamatmentes hitellel támogatja az épületenergetikai fejlesztéseket és a megújuló energia (napelemek, hőszivattyúk) alkalmazását a lakosság körében. Rövidesen a komplex lakossági épületenergetikai felújítások, valamint a megújuló energiaforrások átfogó használatának fejlesztésére is rendelkezésre állnak majd megfelelő ösztönzők. A vállalatok energiahatékonysági fejlesztéseik vonatkozásában 2017 óta társasági adókedvezményben részesülhetnek, amelyet egyre nagyobb intenzitással és tudatossággal vesznek igénybe.

A megújuló energia költséghatékony felhasználását minden gazdasági szektorban ösztönözzük. Az első, árversenyt célzó megújuló áram kapacitáslétesítési tender még idén megjelenik. A napelemes fejlesztések május végétől elérhető beruházási támogatása a KKV-szektorban a vállalkozások saját fogyasztásának részleges kiváltását szolgálja majd. A közlekedés terén – a közösségi közlekedés erősítése mellett – az elektromobilitás fejlesztése, a bioüzemanyag bekeverési részarány növelése és a helyi tömegközlekedés zöldítése áll klímapolitikánk középpontjában.

Az éghajlatváltozás negatív hatásaihoz történő alkalmazkodási képességünk erősítése terén fő célunk vizeink és termőföldünk védelme, az éghajlatváltozás emberi egészségre gyakorolt negatív hatásainak mérséklése, és a kritikus infrastrukturális szolgáltatások szélsőséges éghajlati jelenségekkel szembeni ellenálló képességének növelése.