TÖBB TÍZMILLIÁRD KUTATÁSI-FEJLESZTÉSI FORRÁSÉRT INDULHAT A ROHAM

Pályázatok2018. ápr. 26.Növekedés.hu

A sajtóban megjelenthez képest több innovációs pályázatra nyerhetnek támogatást a vállalkozások, tudta meg a növekedés.hu a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. Bár a napokban több olyan cikk is utolsó lehetőségként hívta fel a figyelmet két pályázat benyújtására, ennél jóval több innovációs kiírás nyitott a kkv-k számára, sőt, újabb felhívások meghirdetése várható. Innovációs pályázatok az uniós források felhasználását követően is pályázhatóak lesznek, ugyanis hazai forrásból, az uniós költségvetési ciklustól (a jelenlegi: 2014-2020) függetlenül évente jelentet meg kutatás-fejlesztési és innovációs felhívásokat az NFKI.

Innovációs pályázatok

A vállalkozások innovációs tevékenységének támogatására idén 30 milliárd forint keretösszegű pályázatot jelentetett meg a hivatal.

Vissza nem térítendő források:

  • jelenleg is pályázható Innovációs voucher(GINOP 2.1.4) felhívás, amelyből innovációs szolgáltatásokra nyerhető támogatás,
  • szintén pályázható a vállalkozások szellemitulajdon-védelmi eljárásait támogató Iparjog(GINOP 2.1.3) felhívás, valamint
  • várhatóan ősztől ismét pályázható lesz az ún. adaptív innovációs felhívás(GINOP 2.1.8) is, amely 17 milliárd forint keretösszeggel nyílt meg először ősszel, a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására   új innovatív megoldások bevezetésében.

Támogatott pénzügyi konstrukciók

hitellel kombinált támogatási konstrukció melletttovábbra is elérhetőek a támogatott pénzügyi konstrukciók:
  • vállalati K+F hitel konstrukció30 milliárd forintos keretösszeggel,
  • valamint a kockázati tőke-programok, három felhívás keretében összesen mintegy 100 milliárd forint keretösszeggel.

Horizont 2020pályázatok

Ezek mellett, elérhetőek innovációs források az Európai Bizottság Horizont 2020 programjából is. A közvetlenül Brüsszelből pályázható kutatási, fejlesztési és innovációs keretprogram felhívásaira évi 30 ezer projektjavaslattal pályáznak az európai kutatók, fejlesztők. Eddig több mint 50 milliárd forintot nyertek el a hazai intézmények, vállalkozások ebben a programban.