Versenyeznek a jövő vállalkozói

Pályázatok2017. okt 3.Növekedés.hu

Idén ismét összemérik tudásukat a gazdaság és pénzügyek iránt érdeklődő középiskolások az immár ötödik alkalommal megrendezendő PénzSztár versenyen. Ezen olyan 14-22 év közötti középiskolások indíthatnak 4 fős csapatot, akiknek tagjai még nem érettségiztek le. A verseny 2013-ban még országosnak indult, később azonban már határon túli diákok is bekapcsolódhattak. Olyannyira, hogy a tavalyi versenyen az előkelő, második helyet sikerült elcsípnie a Szatmárnémetiből érkezett együttesnek. A verseny évente mintegy 4000 diákot mozgat meg – ennyien jelentkeztek az elmúlt esztendőkben. Az internetes selejtezőkön továbbjutóknak immár személyesen kell megmutatniuk rátermettségüket.  Nemcsak a témát kell alaposan ismerniük, számot adniuk arról, mennyire vannak tisztában a gazdasági, pénzügyi és vállalkozási alapfogalmakkal és folyamatokkal. Hanem megfelelő kommunikációs képességgel is kell rendelkezniük. Ami azt jelenti, hogy ez a megmérettetés remek alkalom arra, hogy a diákok felkészüljenek a nagybetűs életre, amikor már esetleg éppen vállalkozóként kell érvényesülniük, egy ígéretes ötletre alapozva elindítaniuk egy kis céget, s annak fejlesztéséhez, növekedéséhez megtalálniuk a legkedvezőbb forrást. Nem véletlenül a verseny legizgalmasabb része a szerepjáték, amikor a diákok egy-egy vállalkozó bőrébe bújva találkoznak képzeletbeli üzleti partnereikkel, bankárokkal, avagy egy kockázati tőkéssel. Az a csapat kapja a legtöbb pontot, amelynek tagjai tisztában vannak azzal, mitől lehet sikeres egy vállalkozás, s ki tudják deríteni, miért ment csődbe egy adott társaság? Az sem elhanyagolandó szempont, hogy a versenyzők már középiskolás korban kívülről fújják, milyen kedvezményes forrásokat tudnak elérni, milyen előnyökkel jár például, ha egy MFB Ponton vesznek fel nulla százalékos kamatozású hitelt.

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.