6-8 milliárd forintos nyilvános forrásbevonást tervez az AutoWallis Csoport

Pénzügy2021. okt. 14.Növekedés.hu

Az AutoWallis Nyrt. célja, hogy 2030-ra a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon. A vállalat növekedési terveinek finanszírozásához 6-8 milliárd forintos nyilvános lakossági és intézményi forrásbevonást tervez, ezért új részvényeket tervez kibocsátani. Az AutoWallis Nyrt. újonnan kibocsátandó részvényeit kizárólag az OTP Banknál lehet jegyezni, lakossági és intézményi befektetőknek egyaránt. A nyilvános lakossági részvényjegyzés 2021. október 25-én indul.

Az AutoWallis Csoport a közép-kelet-európai régió 14 országában gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz-szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel van jelen. A képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a Dacia, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a MINI, a Nissan, az Opel, a Peugeot, a Renault, a SsangYong, a Suzuki, a Toyota, a Saab alkatrészek utánpótlása és a Sixt rent-a-car.

Az AutoWallis Nyrt. 2019 februárjában jelent meg a Budapesti Értéktőzsdén. Két sikeres kötvénykibocsátás és számos zártkörű tőkeemelést követően hamarosan indul az AutoWallis nyilvános lakossági- és intézményi részvénykibocsátása, amelynek keretében 6-8 milliárd forint (túljegyzés esetén akár ennél több) forrást kíván bevonni a társaság.

Az AutoWallis stratégiai célja, hogy az évtized végére a közép-kelet-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon. Ezt erős akvizíciós tevékenységgel, valamint organikus fejlődéssel tervezik teljesíteni.

Az AutoWallis Csoport árbevétele az elmúlt években szignifikánsan nőtt. A Csoport 2020. évi árbevétele 88,4 milliárd forint volt 2,1 milliárd EBITDA eredmény mellett, illetve 2021 első félévében 97,7 milliárd forint árbevétel mellett 3,2 milliárd EBITDA eredményt ért el, 2020-ban összesen 8 376 darab, 2021 első félévében pedig 11 655 darab gépjárművet értékesítettek.

A társaság a nyilvános lakossági és intézményi részvényértékesítés során – túljegyzés esetén – összesen maximum 93.457.943 darab új részvényt tervez értékesíteni. Az OTP Bank kizárólagos forgalmazóként vesz részt a részvényjegyzésben. A részvények iránt érdeklődő lakossági befektetők jegyzési igényüket az OTP Bank kijelölt fiókjaiban, online az OTPdirekt internetbankon, telefonos ügyfélszolgálaton, illetve az OTP Private Banking ügyfelei tanácsadójukon keresztül is leadhatják. A jegyzés előfeltétele, hogy az érdeklődő befektetők rendelkezzenek értékpapír számlával az OTP Banknál.

A lakossági befektetők a részvényekre 107-122 forintos ársávon belül 122 forintos maximális áron tehetnek jegyzési ajánlatot, amennyiben a jegyezni kívánt részvények ellenértékével megegyező összeg az OTP Banknál vezetett fizetési számlán a Részvényigénylési Nyilatkozat megtételével egyidejűleg rendelkezésükre áll. A végleges árat az intézményi jegyzés lezárását követően a kibocsátó és a forgalmazó együttesen határozza meg az ársávon belül. Ha akialakuló végleges ár a maximális árnál alacsonyabb lesz, a különbözet a lakossági befektetők részére visszatérítése kerül.

 Azért esett a választásunk az OTP Bankra, mert Magyarország kiemelkedő teljesítményű bankjaként széles lakossági lefedettséggel és országos fiókhálózattal rendelkeznek, illetve az OTP Bank a legnagyobb privátbanki szolgáltató, mind az ügyfélkör, mind a kezelt állomány tekintetében a legfrissebb Portfolio.hu gazdasági portál Privátbanki Felmérés szerint. Emellett a szakértelem is kiemelten fontos volt számunkra, hiszen az OTP Bank régóta aktív szerepet vállal a hazai tőkepiac fejlesztésében

– mondta el Székely Gábor, az AutoWallis Nyrt. befektetési igazgatója.

Az OTP Bank, mint befektetési szolgáltató, és az AutoWallis közötti együttműködés nem újkeletű, hiszen 2020 áprilisában az OTP Bank szervezőként és forgalmazóként működött közre az AutoWallis Nyrt. 3 milliárd forintos NKP kötvénykibocsátásában.

Az OTP Bank már évek óta árjegyzői és részvényelemzői tevékenységével támogatja a hazai részvénypiac fejlődését, ennek keretében 2017 decembere óta követjük elemzéssel a Pannergy, a Rába és a Zwack társaságokat, illetve 2021 szeptembere óta immár az AutoWallis részvényeit is. Jelen nyilvános részvénykibocsátás egy új és fontos mérföldkő ezen a téren. Küldetésünknek tartjuk, hogy szakértelmünkkel és innovációinkkal támogassuk partnereinket céljaik megvalósításában, ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük szolgáltatásainkat és rendszereinket. A fejlesztések egyik fontos momentuma a mostani részvénykibocsátás forgalmazóként történő támogatása, hiszen az OTP Bank történetében először online és telefonos részvényjegyzési lehetőséget is kínál

- mondta Kazár András, az OTP Global Markets Tőkepiaci Kibocsátási területének vezetője.

Az AutoWallis Nyrt. újonnan kibocsátandó részvényeire vonatkozó jegyzési időszak a lakossági befektetők számára 2021. október 25-én 9:00 órakor kezdődik és 2021. november 9-én 14:00 órakor fejeződik be, az intézményi értékesítésben résztvevő befektetők számára a részvényjegyzési időszak 2021. november 2-án 9:00 órakor kezdődik és 2021. november 9-én 18:00 óráig tart.