A Credit Suisse milliárdos ügyfeleit is érinti a UBS felvásárlás

Pénzügy2023. jún. 12.Áldott Rebeka
A rovat támogatója:

A svájci UBS bank hivatalosan is befejezte a riválisa, a Credit Suisse, felvásárlását.

A 3,2 milliárd dolláros átvételi megállapodásról márciusban döntöttek felek. Ez a 2008-as pénzügyi válság óta kötött legnagyobb banki ügyletnek számít. A bővülő UBS kimutatásai elérhetik az 1,6 billió dollárt, így a vagyonkezelő intézmények élvonalába kerül.

A Credit Suisse veszteségei miatt került sor a tranzakcióra, hiszen a bizonytalan működése a svájci bankrendszert is megingathatták.

A svájci hatóságok által rendezett mentőakció célja az ügyfelek bizalmának megtartása és a befektetési bank kockázatainak gyors csökkentése volt a svájci szabályozó hatóság, a FINMA állaspontja szerint.

Az átvétel utolsó akadályát a svájci kormánnyal kötött veszteségvédelmi megállapodás jelentette. Ezáltal a svájci állam akár 9 milliárd frankot is biztosít a bank számára.

Ezáltal korlátozza az egyesülésből fakadó esetleges veszteségeket. Az állami támogatás az UBS az általuk fedezett első 5 milliárd frankos kár után lenne jogosult az állami támogatásra, derült ki a Financial Times tudósításából.

A társulás eredményeképpen a UBS világszerte 120 000 fő munkáltatójává vált.

A befektetési bank közölte, hogy több milliárd dolláros költségmegtakarítás érdekében csökkenti a munkahelyeket, bár elbocsátások mértékéről még nem közölt részleteket.

Csak Svájcban a két bank együttesen 37 000 embert foglalkoztat, ami a pénzügyi szektor dolgozóinak mintegy 18%-át teszi ki, a CNN információi alapján.

Sergio Ermotti, az UBS vezérigazgatója, a két bank párhuzamos hálózatának egyesítését jelölte meg elsődleges célként, ami jelentős megtakarításokat eredményezne. Emellett szem előtt kell tartania a Credit Suisse ügyfélkörének elvárásait is, akik a bank saját márkájának és identitásának megőrzését támogatják, írja a Reuters beszámolója.

Ermotti azonban arra figyelmeztetett, hogy a következő hónapok "döcögősek" lesznek, mivel a Credit Suisse integrálása háromtól öt évig is eltarthat.”

A Credit Suisse bankárainak szigorú korlátozásokkal kell szembenézniük a jövőben, beleértve a magas kockázatú országokból származó új ügyfelek megszerzésének és az összetett pénzügyi termékek árusításának tilalmát, írja a Financial Times beszámolója.

Az UBS vezetői attól tartanak, hogy egy olyan bankkal társultak, ami szívesen fogadja a kockázatos ügyfeleket, és magas kockázattal rendelkező termékeket kínál. Az UBS elnöke és vezérigazgatója nyílt levélben jelentették ki, hogy nem fognak kompromisszumot kötni a bank kultúrája, konzervatív kockázati megközelítése és minőségi szolgáltatásai tekintetében.

A csaknem kéttucatnyi szabályozást tartalmazó lista a két bank egyesülésének első napjától lép érvénybe. A tiltott tevékenységek közé tartozik az olyan országokból származó ügyfelek kiszolgálása, mint Líbia, Oroszország, Szudán és Venezuela, valamint az új pénzügyi termékek piacra dobása a UBS vezetőinek jóváhagyása nélkül.

A szabályok értelmében a Credit Suisse bankárok nem kereskedhetnek számos kockázatos pénzügyi termékkel, beleértve a koreai származtatott ügyleteket. A Financial Times beszámolója szerint a hasonló ügyletek 2006-ban 120 millió dolláros veszteséget okoztak a Credit Suisse-nek, azonban a bank továbbra is fenntartotta a piaci jelenlétét.

A Credit Suisse ügyfélkörébe tartozó milliárdosokat sem kímélik a szigorítások.

A Credit Suisse a világ leggazdagabb embereinek bankjaként régóta nyújtott kölcsönt milliárdosok magánrepülőgép- és jachtvásárlásainak finanszírozására.

Mostantól azonban a bank alkalmazottainak engedélyt kell kérniük, hogy 60 millió dollárnál nagyobb összegű jachtokkal, hajókkal és ingatlanokkal fedezett hiteleket nyújthassanak.

Elemzők szerint az aggodalmak szerint az új bank túlságosan nagy lesz,

mérlege nagyjából kétszer akkora lesz, mint a svájci gazdaság.

Ez azt jelenti, hogy a UBS-nek meg kell fontolnia a lépéseit, hogy elkerülje a méretéből adódó szigorúbb szabályozásokat.

Arra is figyelmeztetnek, hogy az nagy léptékű átvételből fakadó bizonytalanság miatt az UBS-nek nehézségeket jelenthet a személyzet és az ügyfelek megtartása, és továbbra is nyitott kérdés maradt, hogy az ügylet hosszú távon értéket tud-e nyújtani a részvényesek számára, hívja fel a lehetséges problémákra a figyelmet a Reuters beszámolója.