„A Széchenyi Kártya Program jól helyettesíti az MNB Növekedési Hiteleit"

Pénzügy2022. szept. 6.K.M.
A rovat támogatója:

Rendkívül nagy volt az érdeklődés a hitelek iránt az első félévben, amely elsősorban a támogatott hitelprogramoknak köszönhető. Ezzel párhuzamosan a Garantiqa Hitelgarancia Zrt-hez beérkezett garanciakérelmek is soha nem látott csúcsot értek el.

A vállalati hitelezés éves üteme 15 százalékkal, a kisvállalkozások hitelzése 13 százalékkal bővült, elsősorban a Széchenyi Kártya Programnak köszönhető - jelentette be sajtótájékoztatón Lóga Máté, a Miniszterelnöki Kabinetiroda gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára. Mint kiemelte, a forinthitelek kihelyezési dinamikája továbbra is jelentős.

A Széchenyi Kártya Program szerves folytatása lett a megszűnő Növekedési Hitelprogramnak és jól helyettesíti az MNB korábban sikeresen működő programját.

Nemzetközi összevetésben továbbra is jelentős tér áll rendelkezésre a hitelpenetráció növelésére - mondta Lóga Máté. A cél továbbra is az, hogy a hitelezési dinamika a lehető legmagasabb legyen. 

Lóga Máté kiemelte, az MNB felmérése szerint bankok 13 százaléka érzékelt keresletélénkülést, de 32 százalék visszesesésre számít a hitelpiacon. 32 százalékuk pedig szigorítani tervezi a hitelek árazását.

Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt vezérigazgatója elmondta, hogy 2022 első félévében kiugró volt az érdeklődés a hazai kkv szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra.

A garantált hitelállomány meghalata a 3000 milliárd forintot, a portfólió volumene megközelítette a 2500 milliárdot, a Krízis Garanciaprogramban vállalat kezességek összege pedig megközelítette a 2350 milliárd forintot. 

A június végéig tartó kedvezményes program olyan sikeres volt, hogy sokan az utolsó pillanatban sem akartak lemaradni róla. Így a júniusi utolsó két hétben annyi kérelem érkezett be hozzájuk, mint az első félévben összesen. Bár ez megterhelő volt a szervezet számára, de minden kérelmet sikerült elbírálni.

A Garantiqa ezzel több, mint 75 ezer szerződés keretében közel 55 ezer hazai vállalkozás forráshoz jutását segítette kezességvállalásokkal. 

A Garantiqa egyébként augusztus közepén kikerült az MFB csoportból, a részvényesi felügyeleti jogokat a Gazdaságfejlesztési Miniszter látja el. 

Krízis2 néven az év végéig tartó, új garanciaprogram is indul a hazai kkv-knak. A cég díjakció keretében támogatja a szektor forráshoz jutását, 0,75-1 százalékos akciós díj kapcsolódik a hitelekhez. A beruházási-, forgóeszköz- és folyószámlahitelekhez igénybe vehető kezességvállallás maximális értéke ötmilliárd forint lehet, az állami viszontgarancia mértéke pedg 85 százalék. 

A növekedés.hu kérdésére, miszerint a garanciavállalás ilyen jelentős megugrásával párhuzamosan több hitelbedőlést is várnak-e Búza Éva elmonda, a bedőlési rátájuk elmarad a várttól. De készítik fel a mérlegüket az esetleges váratlan eseményekre is. A Garantiqa tőkésítettsége jó, bármi történik, ezzel nem lesz probléma - tette hozzá a vezérigazgató.

Lóga Máté is kiemelte, bármilyen problémát látnak majd a hitelezésben, aktívan közreműködnek majd annak elhárításában.