A TITÁSZ-szal bővül az OPUS-csoport

Pénzügy2021. márc. 31.MTI

Adásvételi szerződést írt alá az OPUS Energy Kft. és az E.ON Hungária Zrt. az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról - közölte az OPUS.

A közleményben felidézték: az OPUS GLOBAL Nyrt. tőzsdei társaság igazgatósága 2021. március 11-én döntött arról, hogy a Status Energy Kft.-vel közösen, ötven-ötven százalékos tulajdoni arányban létrehozza az OPUS Energy Kft.-t, amely cégen keresztül kívánja tulajdonolni a tiszántúli áramhálózati vállalatot. A tranzakció a szükséges hatósági engedélyek beszerzésétől és a szerződésben meghatározott zárási feltételek teljesítésétől függően, várhatóan 2021 harmadik negyedévében fejeződik be.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. 2019 októberében jelentette be vételi szándékát a Tiszántúli Áramhálózati Zrt. megvásárlására. Az átfogó, mindenre kiterjedő átvilágítást követően a tőzsdei cég tavaly decemberben kötelező érvényű ajánlatot tett az E.ON Beteiligungen GmbH részére a TITÁSZ megvásárlására. A tranzakciós folyamat újabb fontos mérföldköve az adásvételi szerződés mostani aláírása.

A TITÁSZ Magyarország területének egyötödén üzemelteti az elektromos hálózatot, 2019-es adózott eredménye meghaladta az 5,3 milliárd forintot.
A dinamikusan fejlődő kelet-magyarországi régióban az OPUS-csoport már rendelkezik energetikai befektetéssel, 2021. március 12-én jelentette be a tőzsdei társaság, hogy 49,57 százalékos részesedést szerez a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt.-ben, ez a tranzakció is szerdán zárult le.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. Magyarország keleti régiójára növekedési potenciálként tekint, a cégcsoport egyéb, helyi érdekeltségei pedig további szinergiákat is biztosítanak, amelyek kiaknázása révén a társaság tovább szeretné növelni energetikai cégeinek hatékonyságát - hangsúlyozták a közleményben.

A tranzakciókkal az OPUS GLOBAL Nyrt. irányítási jogot is szerez mind a TITÁSZ-ban, mind a TIGÁZ-ban, ezzel is hosszú távú elkötelezettségét kifejezve a hazai energetikai befektetések területén. A tőzsdei holdingnak ugyanis stratégiai célja, hogy hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon - emelték ki.

A tranzakció zárása után a társaság OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. néven folytatja majd tevékenységét.