Orbán Viktor: Húsvét után várhatóan meglesz a 2,5 millió beoltott

Hírek2021. márc. 31.Sz.A.

Nem szabad addig újraindítani az országot, amíg a 65 év feletti regisztráltak nem kapták meg az oltást. Egyetlen módon lehet megállítani a vírust, ez pedig az oltás. Lesz még 2-3 nehéz hetünk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának adott exkluzív interjúban.

A miniszterelnök hangsúlyozta: most minden erőt az oltásra kell összpontosítani. Arról is beszélt, hogy már 3 760 000-en regisztráltak az oltásra. Hozzátette, várhatóan húsvét után meglesz a két és félmillió beoltott, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás.

Tömeges a fertőzés, és ezt már bizony a zárások és a korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen orvosság van, egyetlen módon tudjuk megállítani, nem egyszerűen csak lassítani, hanem megállítani vagy megölni ezt a vírust, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani

– fogalmazott a kormányfő.

Nem szabad addig újraindítani az országot, amíg a 65 év feletti regisztráltak nem kapták meg az oltást - mondta.

Mint mondta, a harmadik hullám, a brit mutáns hulláma agresszív, gyorsabban terjed, ezért tömeges most a fertőzés. 

- Sokaknak van komoly vesztesége, ami megviseli az embereket. Ha majd eljutunk oda, hogy újraindíthatjuk az országot, akkor a közösségeket is újra kell éleszteni - tette hozzá.

Hozzátette: minél hamarabb oltunk, annál kevesebben fognak megbetegedni, ezért is fontos, hogy az oltás-ellenes hangoknak ne adjunk teret. Súlyos felelőtlenségnek nevezte másokat lebeszélni az oltásról.

A kormányfő mindenkitől azt kérte, hogy jóindulattal viszonyuljunk egymáshoz, hagyjuk dolgozni az orvosokat, ne üljünk fel az álhíreknek, és tartsuk be az óvintézkedéseket.

Hangsúlyozta: emberfeletti munkát végeznek az orvosok és az ápolók: jólelkú, felkészült és elszánt emberek, rajtuk nem fog múlni egyetlen emberélet sem, mert lelkiismeretesen végzik a munkájukat.

- Nagy erőfeszítések árán, de lesz elég egészségügyi szakember, a magyar egészségügy sokkal jobb állapotban van humánerőforrás szempontjából, mint azt korábban sokan gondolták - fogalmazott. A járvány miatt félretett ágyak fele még szabad, és kétszer annyi lélegeztetőgép van, mint amennyi ágyon fekszenek.

- Jól tesszük, ha bízunk a háziorvosainkban, orvos-szakmai mérlegelést hajtanak végre az oltások beadási sorrendjének eldöntésekor - tette hozzá.

Az oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "a vakcinából szamárság politikai ügyet csinálni, jól döntöttünk, amikor a keleti vakcinák beszerzését vállaltuk, ezzel sok ezer ember életét sikerült megóvni". 

Május elején több mint négymillió 120 ezer vakcina lesz az országban, vagyis több, mint amennyi a jelenleg regisztráltak száma, május végére, június elejére pedig eljuthatunk a hétmillió vakcináig.

- Az a reményünk, hogy május elején hozzájuthat a vakcinához az, aki már regisztált - mondta.

A tanárok oltásáról szólva elmondta: már az első oltás is komoly védelmet ad. A kormány figyelembe vette a szakszervezetek kérését, hogy vegyék előre a tanárokat az iskolák mihamarabbi megnyitása érdekében.

- Ahogy nő az oltott emberek száma, úgy javulnak majd a jelenleg még rossz járvényadatok. Lépcsőzetesen kell nyitni: első körben az iskolákat kell kinyitni, majd lehetőséget adni a szállodáknak is, a boltokat pedig négyzetméter akapú vásárlói szám meghatározásával lehet majd megnyitni.

- Minden megszűnt munkahely helyett létre kell hozni egy újat, ezt a vállalásunkat tartjuk továbbra is - tette hozzá.

Kifejtette: lesz még 2-3 nehéz hetünk, most a szívünk azokkal van, akik elvesztették szeretteiket. Már csak karnyújtásra van tőlünk, hogy visszakaphassuk a régi életünket - fűzte hozzá a kormányfő.