Autólízinggel nem maradhatunk a moratóriumban

Pénzügy2021. szept. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Megjelentek a Magyar Közlönyben a hitelezési moratórium folytatásának részletszabályai. Ezek szerint valóban 12 százalék alatti kamaton tartják nyilván a fizetéskönnyítő eljárásban lévők folyószámla- és hitelkártya tartozásait. Autólízinggel ugyanakkor nem folytatható a moratórium - olvasható a money.hu elemzésében.

Lízingre nem vehető igénybe a meghosszabbított moratórium

A legnagyobb meglepetés, hogy azok az ügyfelek, akik gépjárművet lízingeltek, akkor sem vehetik igénybe a továbbiakban a moratóriumot, ha egyébként megfelelnek a már ismert kritériumoknak.

A korábbi bejelentés szerint azok maradhatnak a fizetéskönnyítő eljárásban, akik gyermeket várnak vagy nevelnek, nyugdíjasok, közfoglalkoztatottak vagy álláskeresők.

Azok is maradhatnak, akiknek 2020. márciusa óta csökkent a jövedelmük. Ugyancsak kötelesek visszatérni a fizetéshez azok, akik értékpapír fedezete mellett vettek fel (lombard)hitelt, illetve a záloghiteleket is törleszteni kell a jövőben.

money.hu értékelése szerint az autóhitelek kikerülése annak fényében érthető, hogy a 2022. júniusáig terjedő moratórium már 27 hónapra szól. Ennyi idő alatt egy használt autó annyit veszít az értékéből, amely után a fennálló hitelösszeg már bőven meghaladhatja a fedezetként szolgáló gépjármű értékét. Persze, az új gépjárművek esetében is számottevően csökken a forgalmi érték ennyi idő alatt.

11,99 lesz a moratóriumi kamat a hitelkártyákra

money.hu korábbi információi igazolódtak be, így a folyószámla hitel és hitelkártya tartozások esetében valóban a 2020. februári személyi hitel átlagkamatra – 11,99 százalékra – számítják át visszamenőlegesen a moratóriumban lévő összeget.

Azon ügyfeleknek, akik időközben már kiléptek a moratóriumból a bankok 60 napon belül jóváírják a különbözetet. A folyószámla és hitelkártya tartozásoknál a moratórium végén az ügyfeleknek 30 napjuk lesz arra, hogy a felhalmozódott többlettartozást egyösszegben kifizessék. Ha ezt nem történik meg, a bankoknak 12 egyenlő részletben kell kiróniuk az ügyfélre a moratóriumi tartozás összegét.

Ez alól csak akkor térhetnek el, ha az alap tartozás és a moratóriumból eredő tartozás együttes értéke meghaladja az ügyfél hiteltörlesztésre fordítható jövedelmét. Ezt a jövedelemarányos törlesztési mutató – JTM szabályozza. A fogyasztási hiteleknél a törlesztés maximuma havi nettó 500 ezer forintos jövedelem alatt 50, ezen szint felett a jövedelem maximum 60 százaléka lehet.

Október 1-től lehet jelentkezni

A kormányrendelet értelmében a moratórium folytatására az érintetteknek be kell jelentkezniük bankjuknál.

Fontos tudni, hogy a bejelentkezés október 1-jén kezdődik, azaz nem kell a napokban megrohanni a bankfiókokat.

Addig a bankok mindenki számára elérhetővé teszik azt az egységes nyomtatványt, amelyen a bejelentést meg kell tenni. Ennek formai és tartalmi elemei is megjelentek szerda éjjel egy másik rendeletben.

A bejelentést a nyomtatványt kiöltve személyesen a bankfiókokban, vagy elektronikusan a pénzintézetek honlapján keresztül lehet majd beadnia annak, aki a moratóriumban akar maradni. Aki október 31-éig nem lép, az akkor sem lesz jogosult igénybevenni a moratóriumot, ha különben megfelel a feltételeknek.