Az első blue chip a BÉT-en, amely beszámolt tavalyi évéről

Pénzügy2020. feb. 9.F. T.
A rovat támogatója:

Közzétette negyedéves és egyben éves jelentését a Richter: több soron van csalódás, ugyanakkor a cariprazine hatóanyagú Vraylar ismét pozitív meglepetés Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt vezető elemzője szerint.

Az elemzővel Túrós-Bense Levente beszélgetett a Trend FM Prémum kategória műsorában. Török Lajos szerint a fő negatív meglepetés, hogy óriási, 29 milliárd forintos leírás történt az Esmya révén, miközben a piac ennek felét várta. A szereplők elnyújtottabb leírásra számítottak, hisz a cég is ezt kommunikálta korábban. Ráadásul 8 milliárd forintnyi egyéb leírás is volt, amit egyáltalán nem vártak.

Ami a jövőbeni kilátásokat illeti: Török Lajos szerint a cariprazine piaca még nem telített, van még növekedési potenciál, de már nem évi 30-50 százalékos ütemben, mint eddig, ugyanakkor ez egy nagy marzsú termék, költsége alig van, az Allergan forgalmazza. Ugyan még jó pár évig védett a Vraylar, kérdés, hogy mi lesz, ha a védettség egyszer megszűnik, hisz emellett jórészt alacsony marzsú termékeket forgalmaz a Richter, nem látszik még, mi jöhet utána.

Az is kétségtelen, hogy a leírások ezzel lényegében lezajlottak, nem kell a továbbiakban számolni velük, ugyanakkor lett még egy csalódás: a bruttó marzs cégszinten 56-ról 54 százalékra csökkent, miközben a Vraylarnak 90 százalék fölötti a bruttó marzsa. Ez azt jelenti, hogy más termékeknél erodálódik a marzs.

Nehéz ugyanakkor ezt kompenzálni a költségoldalon, hisz a kutatás és fejlesztés fontos a következő nagy marzsú termékek kifejlesztése szempontjából, ugyanakkor más gyógyszerek gyártásának leállítása árbevétel mérséklődést okozhatna.

A műsorvezető felvetette az osztalék növekedésének lehetőségét, Török Lajos szerint most nem valószínű érdemi osztalék növelés a nagy a leírások miatt, a következő években azonban sor kerülhet rá. A készpénzállomány ugyan magas, de ez akvizícióra, vagy kutatás-fejlesztésre kellhet. Legjobb lenne az akvizíció az elemző szerint, amihez akár pótlólagosan tőkét is be lehetne vonni.

A teljes adás itt hallgatható meg.