Az MNB devizaswap tendereket és diszkontkötvény aukciót tart decemberben

Pénzügy2021. dec. 3.MTI
A rovat támogatója:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021 decemberében eurólikviditást nyújtó devizaswap tendereket, illetve rövid futamidejű diszkontkötvény aukciót tart, az aktív piaci jelenléttel a jegybank a negyedév végi devizaswap-piaci feszültségeket kezeli, ezáltal erősítve a monetáris transzmisszió hatékonyságát, és ezen keresztül az árstabilitás fenntartását - közölte a jegybank az MTI-vel.

A devizaswap tendereket mennyiségi korlát nélkül hirdetik meg, azok finanszírozásához felhasználhatja a nemzetközi repo-keretszerződéseket is. Az első devizaswap tender december 7-én kedden lesz.

A közlemény emlékeztet:

a monetáris tanács november 16-i döntése értelmében az MNB monetáris politikai eszköztára eseti jelleggel meghirdetett, legfeljebb 1 hónapos futamidejű diszkontkötvénnyel egészül ki.

A diszkontkötvényt az MNB mennyiségi korlát mellett bocsátja a bankok rendelkezésére. Az eszköz célja, hogy a bankrendszer mérlegalkalmazkodásának célzott támogatásán keresztül mérsékelje a negyedévek végén jelentkező devizaswap-piaci feszültségeket, így erősítse a monetáris transzmissziót.

A devizaswap tenderek napjai 2021. december 7., 21., 30. és 31., míg diszkontkötvény aukció december 20-án lesz.

Az euró/forint swap tenderek paramétereit tartalmazó tenderfelhívásokat az MNB a december 7-i tender napján 8.00 órakor, míg a december 21-i, 30-i és 31-i tenderek napján 9.00 órakor teszi közzé a jegybank honlapján és a hírügynökségi oldalakon. A jegybanki diszkontkötvény nyilvános ajánlattételét december 15-én, az ajánlattételi felhívást pedig december 17-én publikálják.