Az MNB összeállította az új emlékérme-kibocsátási programját  

Pénzügy2024. jún. 3.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Magyar Nemzeti Bank a témajavaslatokra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményét figyelembe véve összeállította 2025. évi emlékérme-kibocsátási programját.

A jövő évben összesen tizennégy témában 24 emlékérme kibocsátását tervezi a jegybank, köztük nyolc korábban megkezdett sorozat folytatásával.

Egy arany, nyolc ezüst és öt önálló színesfém emlékérme szerepel a programban, melynek során az értékközvetítő szerep minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a nemesfém emlékérmék színesfém változatai is megjelennek.

A nyilvános konzultáció keretében beérkezett észrevételek és ajánlások alapján az MNB kialakította a 2025. évi emlékérme-kibocsátási programját. Ennek keretében várhatóan tizennégy tematikában 24 emlékérme jelenik meg, melynek részeként 8 korábban megkezdett, népszerű emlékérme-sorozat folytatódik.

A 2021-ben indult „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” megnevezésű sorozat – a történelmi hűség jegyében –, az I. Szent László tiszteletére megjelenő arany, ezüst és színesfém emlékérmékkel gazdagodik, melyek közül az 1 unciás színarany érme egyúttal a jövő évi tervezett emlékérme-kibocsátások legértékesebb darabja.

Két ezüst emlékérme-sorozat is folytatódik jövőre: a hazai vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató sorozat új tagja – a betűrendet követve –, Békés vármegye és Békéscsaba értékeit emeli ki.

A téglalap alakú emlékérméket felvonultató „Nemzeti parkok” sorozat 2025. évi eleme a fennállásának 40. évfordulóját jövőre ünneplő Aggteleki Nemzeti Park jellegzetességeit mutatja be.

Népszerű színesfém emlékérme-sorozatok is bővülnek jövőre: a több évtizedes múltra visszatekintő magyar mérnököket és feltalálókat bemutató gyűjtői sorozat részeként Telkes Mária – a napenergia kutatásának egyik úttörője – tiszteletére tervez négyszögletű színesfém emlékérmét kibocsátani a jegybank.

A színesfém sorozatok közül kitűnik hatszögletű alakjával a Nemzeti Hauszmann Programot bemutató sorozat, melynek részeként a Vöröskereszt egykori székháza jelenik meg emlékérmén.

A jövő évi kibocsátási programban a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, a magyar népmesék rajzfilmsorozat egy-egy epizódját, valamint a nemzeti emlékhelyeket bemutató színesfém sorozatok is szerepelnek.

2025-ben újra egy magyar pásztorkutya, a Kuvasz kerül emlékérmére; „A szorgalmas és a rest leány” meséje ihleti a mese sorozat 4. elemét; valamint a Budai várnegyed nemzeti emlékhelyről jelenik meg emlékérme a sorozatra jellemző paraméterekkel.

Jövőre 6 önálló tematikában standard paraméterű ezüst emlékérmék kibocsátását tervezi a jegybank.

A magyar irodalom és nyelvészet, illetve nevelésügy kiemelkedő alakjaihoz kapcsolódó jubileumok, valamint a hazai oktatásügy és tudományos élet meghatározó évfordulói is méltó alkalmat kínálnak: így Jókai Mór 200., az első magyar óvodákat megalapító Brunszvik Teréz 250., Apáczai Csere János 400. születési évfordulója, valamint a Magyar Tudományos Akadémia alapításának, illetve a látássérültek speciális intézményi formában történő oktatásának bicentenáriuma is az ezüst tematikák között kap helyet.

A korábbi jogi tematikájú emlékérmék analógiáján 2025-ben az Ügyvédi Kamara fennállásának 150. évfordulója alkalmából standard ezüst emlékérme jelenik meg.