Banki segítség a településfejlesztési pályázatok sikeréhez

Pénzügy2022. jún. 16.Növekedés.hu

A magyarországi településfejlesztés következő hét évének sikerét segítheti elő az OTP Bank és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége közötti, tegnap kötött megállapodás. Az együttműködés keretében a helyhatóságok vezetői tapasztalt és stabil pénzügyi partnerrel vághatnak bele a fejlesztési pályázatok lehívásába.

Útfejlesztéstől a bölcsődebővítésig számos területen hasznosítható az a mindegy 1800 milliárd forint, ami az előttünk álló, 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklusban, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében érkezhet Magyarországra. A sikeres pályázatokhoz elengedhetetlen a fejlesztési források lehívásában szerzett sokéves tapasztalat és a stabil pénzügyi háttér, ezért kötött partnerségi megállapodást a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) az OTP Bankkal.

Számunkra kiemelten fontos, hogy az uniós forrásokból megvalósított fejlesztések érzékelhetően javítsák Magyarország gazdasági lehetőségeit és versenyképességét. Ezért vállaltuk a MÖOSZ-al kötött együttműködés keretében, hogy ha szükséges minden 100 forintnyi uniós forrást kiegészítünk 25 forinttal saját konstrukcióink keretében, tehát összességében akár 460 milliárd forinttal. A pályázati források kiegészítésében és a projektek előkészítésében szerzett sokéves tapasztalatunk, valamint az említett hozzájárulás garantálhatja, hogy a lehető legtöbb támogatást lehívjuk ebben a ciklusban az uniós keretből

– mondta a megállapodás aláírásakor Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

A partnerség a megyei önkormányzatok és az OTP Bank között nem újkeletű: a hitelintézet és 11 megyei önkormányzat már évek óta együttműködik a terület- és településfejlesztés érdekében. Az előző uniós ciklus kezdete óta a hitelintézet csaknem 400 önkormányzati fejlesztéshez nyújtott kiegészítő forrást az uniós támogatások mellé, mintegy 280 milliárd forint értékben.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján döntöttünk úgy, hogy kibővítjük és megerősítjük partnerségünket az OTP Bankkal. Közös célunk, hogy az együttműködés keretében a TOP Plusz források segítségével is serkentsük a helyi gazdaságok növekedését, és erősítsük a vidék versenyképességét

- fogalmazott Pajna Zoltán, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

A megállapodásban az OTP Bank a kiegészítő finanszírozás mellett azt is vállalta, hogy nyomon követi az egyes megyei programok megvalósítását, hogy értékelhesse és elemezhesse, ha ezek megvalósításához további forrásra lenne szükség. Így garantálható, hogy a helyhatóságok akár nem várt nehézségek esetén is időben befejezhessék a vállalt projekteket.