ÁSZ: A kutatás, fejlesztés és innováció nemzetstratégiai kérdés

Hírek2022. jún. 3.Növekedés.hu

Az Állami Számvevőszék friss elemzésében értékelte a hazai kutatás-fejlesztési stratégiát, valamint azokat a módszereket, amelyek a K+F+I teljesítményt mérik.

A hazai K+F+I kiemelt jelentőségű, ezért fontos, hogy a kitűzött stratégiai célokat megfelelő mutatók, indikátorok segítségével mérjük, és így visszacsatolást kapjunk a folyamatokról, az elért eredmények mértékéről. Ez a szemlélet ugyanúgy megalapozza a kiinduló állapotok pontos rögzítését, mint a célkitűzések visszamérhetővé tételét - olvasható az aszhirportal.hu-n.

Az ÁSZ elemzésének éppen ezért elsődleges célja, hogy ne csak bemutassa a hazai kutatás-fejlesztési stratégiát, hanem rámutasson a megvalósítást megalapozó és elősegítő feltételekre. Az elemzők ennek során górcső alá vették azokat a mérési módszereket is, amelyek nemzetközi és hazai szinten mérik a K+F+I teljesítményt.

Az elemzés szembesít a ténnyel, hogy Magyarország az innovációs teljesítményt tekintve elmarad az uniós átlagtól.

Rámutat, hogy miközben a rendelkezésre álló erőforrások növekvő mennyisége fontos szerepet játszik a K+F+I rendszer versenyképességének alakulásában, a célok és eszközök sorában azonban kiemelt szerepet kell, hogy kapjon a források célirányos felhasználásának, az eredmények mérésének és értékelésének módszertana is.

Az Európai Innovációs Eredménytábla vizsgálata során az elemzés megállapította, hogy annak egyes indikátorai nem az eredményességet, hanem csupán a ráfordítás mértékét mérik. Mindez azt eredményezi, hogy amennyiben az egyes uniós tagországok jelentős inputokkal támogatják az innovációs rendszer fejlesztését, úgy az a rangsorban még akkor is javulást mutat, ha az outputok tekintetében a teljesítmény nem javult.

Létezik ugyanakkor eszköz a valós teljesítményre jobban fókuszáló mérésre is. Az úgynevezett „Vonzó kutatási rendszerek dimenzió" mutatószámai szolgáltatnak jól mérhető, erős korrelációs kapcsolattal bíró értékeket.

Az Európai Unió Összevont Innovációs Indexe Magyarországot a feltörekvő innovátor országok csoportjába sorolja.

A feltörekvésünket jól szolgáló fejlesztéshez a K+F+I tevékenységet oly módon szükséges ösztönözni, hogy az támogató, de egyben kontrollt is biztosító legyen. A jól definiált és egyértelmű kiinduló alapokkal rendelkező stratégiai célok, valamint az azokat szolgálva a folyamatokat kontrollálni képes indikátorok, mérési rendszer és visszamérés elengedhetetlenek az érdemi előrelépés biztosításához.

A teljes elemzés itt érhető el.