BÉT Legek: a Cordia nyerte el a Növekedési Kötvényprogram kibocsátói díját

Pénzügy2020. feb. 17.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A Budapesti Értéktőzsde az idén is megrendezte az év egyik kiemelkedő, a hazai tőkepiac szereplőinek szóló eseményét, a BÉT Legek 2019 díjátadó gálát. A Cordia International Zrt. is elismerést érdemelt ki, mégpedig az MNB tavaly elindított Növekedési Kötvényprogramja kapcsán. A BÉT a szakmai zsűri véleménye és a tőzsdei vállalatok piaci teljesítménye alapján idén összesen 22 díjat adott át.

A Budapesti Értéktőzsde a húsz éves múltra visszatekintő BÉT Legek rendezvény keretében idén 22 kategória alapján részesítette elismerésben a tőkepiac kimagasló teljesítményt nyújtó szereplőit. A díjak odaítéléséről az előző évekhez hasonlóan a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló, szakmai zsűri döntött, míg az év online hazairészvény-kereskedési platformját ez évben is a felhasználók online leadott szavazatai alapján választották ki.

Az eseményen átadták a 2019-ben elindult Növekedési Kötvényprogramhoz (NKP) kapcsolódó díjakat is, amelyet kibocsátóként a Cordia International Zrt., befektetési szolgáltatóként pedig az OTP Bank Nyrt. érdemelt ki. (A díjazottak teljes listája ezen a linken érhető el.)

Rendkívül fontos elismerést jelent számunkra a BÉT díja. Valljuk, hogy az NKP kedvezően járul hozzá nem csak a hazai kötvénypiac, de a hazai vállalatok fejlődéséhez is, mert a program jelentős versenyelőnyt biztosít a külpiacokon tevékenykedő magyar cégek számára. Erre jó példa a Cordia, hiszen vállalatunk a kötvénykibocsátás során beérkezett friss tőkét 70 százalékban külföldi befektetéseinek további erősítéséhez, régiós terjeszkedéséhez, azaz a tőkeexport fokozásához használja fel, 30 százalékban pedig Magyarországon kívánja befektetni

 – mondta Futó Gábor, a Cordia alapítója és többségi részvényese.

Nagy Márton, az MNB alelnöke; Ezer Rezső, a Futureal-csoport tranzakciós és befektetői kapcsolatok igazgatója; Földi Tibor, a Cordia International vezérigazgatója, Futó Gábor, a Cordia alapítója és többségi részvényese

A Cordia International Zrt. az NKP-nak köszönhetően történetének első, egyben rendkívül eredményes kötvénykibocsátását hajtotta végre 2019 novemberében. A vállalat meghirdetett 40 milliárd forint névértékű kötvénycsomagjára névértéken 53,55 milliárd forint értékű ajánlat érkezett be. A Cordia összességében névértéken 44 milliárd forint névértékű kötvényt értékesített, ami a program eddigi legnagyobb volumenű kibocsátását jelentette. A jegybank az NKP-ban meghatározott maximális keretösszeget teljes mértékben kihasználva a kötvények csupán 41 százalékát jegyezte le, 59 százalékot intézményi befektetők vásároltak meg. A befektetői piac érdeklődését jelzi, hogy a nem az MNB által lejegyzett kötvénycsomagra több mint 60 százalékos túljegyzés érkezett.  Az MNB mellett további 16 különböző hazai és nemzetközi hátterű bank, biztosító, befektetési alapkezelő, illetve vagyonkezelő által menedzselt összesen mintegy 30 minősített befektető vált a Cordia befektetőjévé a következő, legalább 7 évre.