Bevásárolta magát az OPUS Global a Tigázba

Pénzügy2021. márc. 12.MTI
A rovat támogatója:

Az OPUS GLOBAL Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET Csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt.-ben.

A 2021. március 11-én aláírt megállapodás értelmében az OPUS a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerez a földgázelosztó társaságban. Ezzel egyidejűleg a tőzsdei társaság igazgatósága döntött a TITÁSZ Áramhálózati Zrt.-t - sikeres tranzakció esetén - tulajdonló OPUS Energy Kft. létrehozásáról is.

Az OPUS GLOBAL közölte: a TIGÁZ Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, az ország észak-keleti régiójában végez földgáz elosztási engedélyes tevékenységet.

A leghosszabb, több mint 33 ezer kilométeres hálózatot üzemeltető társaság megvásárlásával az OPUS GLOBAL Nyrt. megkezdte energetikai portfoliójának újbóli feltöltését, az ügylettel a holding hosszú távú elkötelezettségét fejezi ki a hazai energetikai befektetések területén.A közlemény idézi Dzsubák Attila Zsoltot, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatóját, aki az akvizícióról elmondta: "A TIGÁZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az OPUS GLOBAL Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon."

Közölték, az OPUS GLOBAL Nyrt. Magyarország keleti régiójára növekedési potenciálként tekint, a cégcsoport egyéb, helyi érdekeltségei pedig további szinergiákat is biztosítanak az új leányvállalat számára.

A TIGÁZ a hazai gázvezeték-üzemeltetők közül az egyik legeredményesebb, 2019-ben a társaság árbevétele 32 milliárd forint, üzemi eredménye 6,7 milliárd forint, adózott eredménye pedig 2,3 milliárd forint volt.A tájékoztatás szerint az OPUS GLOBAL Nyrt. célja a társaság kiszámítható bevételtermelő képességének biztosítása és növelése, további hálózatfejlesztési beruházások végrehajtásával. A tranzakció a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően, várhatóan március 31-én zárul, a társaság ezt követően OPUS TIGÁZ Gázhálózati Zrt. néven folytatja földgázelosztói tevékenységét.

Az OPUS GLOBAL Nyrt. 2020. december 23-án tett kötelező érvényű ajánlatot az E.ON Beteiligungen GmbH-nak az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) részvénycsomagjának megvásárlására.