Már csak a lakosság negyede elutasító az oltással szemben

Hírek2021. márc. 12.Sz.A.

Március első hetében az előző hetihez képest nőtt az oltási hajlandóság. A mérés kezdetéhez (2020. november 30.–december 6.) képest több mint háromszor többen gondolják úgy, beoltatnák magukat, vagy már be is oltották őket. Jóllehet – a csökkenő trend ellenére – továbbra is magas a bizonytalanok aránya - derül ki a KSH adataiból

A 64 év felettiek (73%) és a felsőfokú végzettségűek (61%) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.A KSH mérése a 2020. november 30-ával kezdődő héttől zajlik, az oltási hajlandóság azóta jelentősen megnőtt. Míg a felmérés első hetében a válaszadók kevesebb, mint 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés tizennegyedik hetében (a 2021. március 1-jével kezdődő héten) már a megkérdezettek több mint 46%-a (beleszámítva azokat is, akik már meg is kapták, legalább az első oltást).

Ez utóbbi héten a válaszadók 24%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal.

Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint az oltási program előrehaladása.

Az oltáshoz való hozzáállást leginkább a vakcina biztonságosságáról alkotott kép befolyásolja.

A megkérdezettek 82%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 77–77%-át a kormányzati kommunikáció, illetve az oltással kapcsolatosan sajtóban, médiában megjelenő hírek, 66%-át pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják.

Ugyanakkor a válaszadók több mint a fele (52%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.