Bloomberg: A magyar tőzsde a legjobban teljesítők között van

Pénzügy2019. szept. 2.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Öt év alatt 117 százalékos növekedést ért el a BUX, amivel a negyedik legjobb eredményt érte el a feltörekvő országok között a Bloomberg számításai szerint.

Magyarország egyre vonzóbb a globális részvények piacán: a nemzetközi feszültségek fokozódása miatt most olcsóbbak a magyar részvények, holott egyre nyereségesebbek a magyar vállalatok – írja elemzésében a Bloomberg.

A BUX index körülbelül 10 százalékkal kereskedik alacsonyabb áron, mint az áprilisban elért mindenkori csúcsérték, ami még így is 117 százalékkal magasabb, mint az 5 évvel ezelőtti érték.

Így a feltörekvő fejlett piacok között a negyedik legjobb teljesítményt érte el a Stoxx Europe 600 index 8,9 százalékos, az MSCI EM index 12 százalékos és a lengyel tőzsde 15 százalékos növekedése után.

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas Zrt. elemzője szerint a csökkenő piaci értékelés és a hazai vállalkozók optimális kilátásai közötti eltérés a magyar részvények hosszabb távú felemelkedéséhez vezet. 

A bérek és a fogyasztás gyors növekedése az Európai Unió leggyorsabb gazdasági terjeszkedéséhez vezethet, ami olyan cégek számára lehet a legelőnyösebb, mint az OTP Bank és a Mol Nyrt.

„Úgy tűnik, hogy a kereskedelmi háborúkkal kapcsolatos túlzott félelmek olcsóbbá teszik a piacot, még annak ellenére is, hogy a várható bevételek javulást mutatnak. Tehát a hosszú távú kilátások sokkal kedvezőbbek.” – mondta Cinkotai.

A külföldi befektetőket azonban elriaszthatja a forint jelenlegi helyzete, ami 18 százalékot esett az euróhoz képest az elmúlt évtizedben. Ez az érték háromszor akkora, mint amekkora a lengyel zlotyi értékcsökkenése volt. A forint az eddigi legalacsonyabb szintre került a napokban, az előzetes elemzések szerint körülbelül két évig ezen érték közelében fog maradni.

A befektetők jelenlegi figyelme olyan kisebb cégek felé irányul, mint például az Opus Global Nyrt, amely mindössze 2,7 százalékát teszi ki a BUX indexnek, viszont a részvényeinek az ára a tízszeresére nőtt az elmúlt 5 évben.

A KBC Equitas nem ad kereskedelmi ajánlásokat a magyar részvényekhez, de a brókercégek becslései szerint az OTP Bank valós értéke körülbelül 13 százalékkal, míg a Mol Nyrt. értéke 23 százalékkal haladja meg a jelenlegi árát. A két cég összesen 67 százalékát teszi ki a magyar piacnak, és a legtöbb elemző azt ajánla, hogy aki teheti, az vásároljon a két cég részvényeiből.