Nagyon felértékelődött ásványkincset találtak épp a szomszédunkban

Hírek2019. szept. 2.Sz.A.

Akár 200 millió tonna is lehet a feltárt lítiumkészlet. Az ásványkincs kiaknázására a legnagyobb bányavállalatok startoltak rá.

A világban egyre nagyobb az igény a lítium iránt, mert a vállalatok arra törekszenek, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását. A Bloomberg becslése szerint az elkövetkező 11 évben nyolcszorosára emelkedik majd a fém iránti kereslet – olvasható a hírügynökség cikkében. A világ lítiumgyártása egyébként 25 százalékkal nőtt tavaly.

Egyes becslések szerint Európában Szerbiában található a legnagyobb lítiumkészlet. Miután a mobiltelefonoktól a Tesla autókig számtalan helyen használják a ritka fémet, a világ egyik legnagyobb bányászati vállalata, a Rio Tinto Group vizsgálja a kitermelés lehetőségét.

Az ország elnöke, Aleksandar Vucic idén februárban egy beszédében Szerbia legnagyobb reményének nevezte az ásványkincset, és sürgette a vállalatokat a kitermelés megkezdésére. 

A szerbiai lelőhely, a Jadar-völgy után jadaritnak nevezett ásvány lítiumot és bórt tartalmaz.

A lítium iránti igény növekedésével mind több helyen vizsgálják a bányászat lehetőségét, így például Közép-Kelet-Európában Ausztriában és Csehországban, illetve Románia is újranyitja ritkaföldfém-bányáit.

A nemzetközi vállalatok – mint a Daimler és a Johnson Matthey – pedig akkumulátorgyártó kapacitásukat bővítik a térségben.

Amennyiben a szerb lítiumkészlet gazdaságosan kinyerhető, olyan hatalmas mennyiséget jelent, hogy segítheti az öreg kontinenst az Ázsiával, különösen a világ harmadik legnagyobb lítiumkészletével rendelkező Kínával folytatott versenyben.

A Rio Tinto, valamint a Jadar Lithium nevű kutatóvállalkozás jelenleg vizsgálja a szerb lítiumkincs mennyiségét. A JPMorgan Chase & Co által képviselt befektetőket tömörítő Jadar Lithium nem közöl adatot arra vonatkozóan, tulajdonképpen hol is kutatnak.

Optimista kormányzati becslések, valamint az előzetes feltárások arra engednek következtetni, hogy mintegy 200 millió tonnára tehető a szerbiai lítiumkészlet.

Bár a bányászat elindulásáig még legalább három év hátra van, a szerb hatóságok már most is támogatják az olyan későbbi tevékenységek megtelepedését a térségben, mint a finomítás, vagy az akkumulátorgyártás. 

– Egy akkumulátorgyár megtelepedése jelentősen emelheti az itt élők életszínvonalát – mondta Nenad Antic, a Jadari lítium-feltáráshoz legközelebb eső város, Vranje alpolgármestere. A politikus úgy számol, hogy jelentősen csökkenne a nyolcvanezres városban a magas munkanélküliségi ráta. Jelenleg tízezren keresnek munkát a városban. 

A kitermelésre készülő másik vállalkozás, a Jadar Lithium a Vranje és a határ közötti területet vizsgálta át, és számos olyan területet fedezett fel, ahol megnövekedett bór és lítiumkoncentrációt találtak.

Luke Martino, a Jadar Lithium elnöke pedig arról beszélt, hogy Szerbia ipari központtá is válhat a bányászattól kezdve a finomításon át egészen az akkumulátorgyártásig.

– Arra törekszünk, hogy az elkövetkező három-öt évben feltárjuk a lehetőségeket, majd kapcsolatba lépjünk az alapanyagot felhasználókkal és így fejlesszük vállalkozásunkat – mondta Martino. – Tudjuk, hogy Kína visszafogja a kínálatot, ezért Európa előtt áll a feladat, hogy központosítsa akkumulátorgyártását és lítium-hidroxid gyárait, s így feleljen a verseny kihívásaira.