Erste elemző: Később jöhet csak az egyszámjegyű alapkamat

Pénzügy2023. szept. 26.Növekedés.hu

Az év végi alapkamat-előrejelzésünket a korábbi 10,5 százalékról 11,5 százalékra emeljük - írja az MNB kamatdöntéshez fűzött kommentárjában Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

A Monetáris Tanács mai ülésén a jegybank ismét 100 bázisponttal csökkentette az effektív kamatszintet, ami ezáltal összezárt a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjével. Ezzel a tavaly október közepe óta tartó rendkívüli időszak lezárult, s a kamatpolitika májusban kezdődött normalizációs szakasza is véget ért.

A 13 százalékos alapkamat körül egy +-100 bázispontos kamatfolyosót alakított ki a Monetáris Tanács, azaz az egynapos fedezett hitelkamatláb új szintje 14 százalékos, az egynapos betéti kamatlábé pedig 12 százalékos lett.

Jelentős egyszerűsítést hajtott végre a jegybank az eszköztárban is: az egynapos betéti gyorstenderek még e hónap végéig folytatódnak (13 százalékon), majd a jegybank a tartalékszámlán korlátlan betételfogadást biztosít a mindenkori alapkamaton.

Ez által a tartalékszámla válik a monetáris politika irányadó eszközévé, melynek kamatozó részére az alapkamatot fizeti a jegybank. (A tartalékalap 2,5 százalékára a jegybank továbbra sem fizet kamatot).

Kommunikációjában a jegybank megőrizte a már megszokott szigorú hangvételét.

Bár az infláció az év végére várhatóan 7-8 százalékra csökken a jegybank várakozásai szerint, megítélésük szerint ez még mindig magasnak számít. A 3 százalékos inflációs cél elérése érdekében pedig továbbra is indokolt a szigorú monetáris kondíciók fenntartása. A monetáris politika vitelében a jegybank továbbra így továbbra is óvatos és fokozatos lesz: adatvezérelt üzemmódban, illetve a kockázati környezet alakulásának függvényében döntenek a további lépésekről.

Bár augusztusban még úgy láttuk, hogy az infláció negyedik negyedévre várt ütemes csökkenése és a külső egyensúlyi pozíció gyors javulása teret hagyhatna a nagyobb lépéseknek októbertől is, az elmúlt időszakban érdemben erősödött a globális piacokon a „risk-off” üzemmód.

A nagy jegybankok tartós szigora, illetve az olajárak emelkedése mellett változékonyabbá vált a befektetők hangulata.Ez többek között a forint árfolyamában is lecsapódott az elmúlt napokban. Előremutató iránymutatásában a jegybank is jelezte, hogy a globális dezinflációt övező kockázatok megjelenése és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága egyaránt óvatos monetáris politikát indokol.

Ennek megfelelően úgy gondoljuk, hogy a jegybank az októberi kamatdöntő ülésen alacsonyabb fokozatba vált, és már csak 50 bázisponttal csökkenti az alapkamatot. A havi ütemezésű lépések azonban valószínűsíthetően fennmaradnak továbbra is.

Ennek megfelelően a rövidebb távra vonatkozó kamatvárakozásainkon változtattunk, és az év végi alapkamat-előrejelzésünket a korábbi 10,5 százalékról 11,5 százalékra emeljük. Valószínűsíthetően az egyszámjegyű irányadó kamatszintet is valamivel később érjük el a korábban gondoltnál: a jövő év első negyedéve helyett a második negyedévben.