Virág Barnabás: "az infláció egyértelműen csökken, de továbbra is elfogadhatatlanul magas"

Pénzügy2023. szept. 26.Növekedés.hu

Az infláció év végén várhatóan 7-8 százalék közötti tartományban alakul, ami továbbra is magas, igy a dezinflációnak 2024-ben folytatódnia kell – mondta el a kamatdöntés után Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy online háttérbeszélgetésen.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a szeptember 26-ai ülésén, ahogy számítani lehetett rá változatlanul hagyta a 13 százalékos alapkamatot. A kamatfolyosó tovább szűkült. A döntés bejelentése után Virág Barnabás a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elmondta:

az infláció egyértelműen csökken, de továbbra is elfogadhatatlanul magas. A szigorú monetáris kondíciók változatlanul szükségesek az árstabilitás fenntartható elérése érdekében.

Az effektív ráta 100 bázispontos csökkentésével lezárták a rendkívüli kamatkörnyezet normalizációját. Összezárt az alapkamat és az egynapos betéti gyorstender kamata.

Ezzel a monetáris politika új szakaszba lép,

ami lehetőséget teremt a megváltozott környezethez illeszkedő egyszerűbb eszköztár kialakítására.

Virág Barnabás hangsúlyozta:

Nem robotpilóta üzemmódban működünk! A Tanács lépésről lépésre óvatos megközelítés mentén, a bejövő adatok, az inflációs pályát befolyásoló tényezők és a kockázati környezet alakulásának függvényében hoz döntést.

A Tanács megítélése szerint az egynapos devizacsere-tenderek változatlanul fontos elemei a monetáris transzmisszió erősítésének, ezért a jegybank a továbbiakban is alkalmazza az eszközt.

Virág Barnabás hangsúlyozta: széles körben és általánosan zajlik a dezinfláció. Az infláció év végén várhatóan 7-8 százalék közötti tartományban alakul, ami továbbra is magas, igy a dezinflációnak 2024-ben folytatódnia kell.

A jövőre várt inflációs pálya a magasabb üzemanyagárak áthúzódó hatása miatt enyhén feljebb tolódott.

Éves átlagban az infláció az idei évben 17,6-18,1, 2024-ben 4-6, míg 2025-ben 2,5-3,5 százalék között alakulhat.

A dezinfláció gyorsulásával a hazai reálkamat szeptemberben pozitív tartományba kerül és azt követően fokozatosan emelkedik.

A magas frekvenciás adatok alapján a harmadik negyedévben megkezdődött a hazai gazdasági teljesítmény fokozatos élénkülése.

A hazai gazdaság teljesítménye idén mínusz és plusz fél százalék közötti tartományban várható. 2024-ben és 2025-ben egyaránt várhatóan 3-4 százalékkal bővül a hazai GDP - mondta el Virág Barnabás.

Mint kiderült: a Monetáris Tanács értékelése alapján az inflációs kockázatok fölfelé, miközben a növekedést övező kockázatok lefelé mutatnak.