Ezek most a világ legszebb bankjegyei

Pénzügy2024. ápr. 13.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Górcső alá vettük a világon forgalomban lévő, papír vagy polimer alapú fizetőeszközöket, s bemutatjuk a legkülönlegesebb példányokat, valamint a legújabb gyártási technikákat.

Rengeteg gyönyörű numizmatikai értékkel találkozhatunk földünk különböző tájain. Kiemelkedőek közülük a bankjegyek, mivel méretük, azaz nyomtatható felületük miatt nagyobb lehetőség rejlik bennük, ezáltal sokkal díszesebbek. Vagyis nagyobb bennük a kreatív lehetőség, mint egy-egy pénzérmében. A bankjegyeket kétfajta anyagból készítik: legismertebb a papír, így világszerte ez a legelterjedtebb is, viszont az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a polimer, vagyis a polipropilén anyag használata is. Több mint 30 országban már ezt az anyagot részesítik előnyben, mivel tartósabbnak bizonyult papír társánál. Előfordul az is, hogy a két anyag ötvözetét használják. 

A grafikák mellett a legérdekesebb részletei a bankjegyeknek a biztonsági elemek. A papíralapú bankjegyeken megtalálhatóak például a speciális biztonsági fémszálak, a hologramok, a vízjelek, vagy csak az ultraibolya fényben látható jelzőrostok. Hasonlóan ezek az elemek megjelennek a polimer bankjegyeken is, viszont az anyag használat miatt sokkal díszesebben, mint a papíron. Mégis ezeknek a bankjegyeknek a legkiemelkedőbb részei az átlátszó ablakok és hologramok. Amellett, hogy mutatósak, rendkívül hasznosak biztonságitechnikai szempontból is, mivel nehezítik a hamisítást. 

Sárkány Éve

Az idei évre nézve aktuális érdekesség a Sárkány Éve, a kínai holdújév tiszteletére megjelent emlékbankjegy, melyet a Fidzsi-szigetek bocsátott ki 100 centes formájában. A bankjegy az újonnan népszerűvé vált polimer anyagból készült és ezeket a jegyeket hordozza. Három részből álló holografikus ablakcsíkkal rendelkezik, amely Fidzsi növény- és állatvilágát ábrázolja, valamint a „100” értékmegjelölést arany színben. Érdekesség, hogy a holografikus rész rendelkezik egy Spotlight nevezetű technikával, amely ellentétes irányba forgó piramislepkehalakat eredményez. A hátoldalon megjelenik a „Sok szerencsét a sárkány évében” jókívánság, mely kizárólag ultraibolya fényben látható.

Kép forrása: https://en.numista.com/catalogue/photos/fidji/653b6e9610ae52.75063936-original.jpg
Kép forrása: https://en.numista.com/catalogue/photos/fidji/653b6e97869ed8.58949533-original.jpg

Hologramos arab jázmin

Két évvel ezelőtt a Fülöp-szigetek bankjegyét választották a világ legszebbének. Megtalálható rajta a veszélyeztetett Fülöp-szigeteki sas, valamint holografikusan az arab jázmin, ami az ország nemzeti virága. Az átlátszó ablakban fellelhető hologram a Fülöp-szigetek címerét, valamint a bankjegy címletét (1000 peso) és a Bangko Sentral ng Pilipinas logóját mutatja be. A hátlapján megtalálható a Tubbataha Reefs Természeti Park (UNESCO Világörökség), emellett az országtérkép és a dél-tengeri gyöngy. Ez az első polimer bankjegy, amelyet a Fülöp-szigeteken bocsátottak ki.

 

A képek forrása: https://en.numista.com/catalogue/photos/fidji/653b6e97869ed8.58949533-original.jpg, valamint https://en.numista.com/catalogue/photos/philippines/65a6c375d2b762.69052079-original.jpg

Őslakos táncosok Arubán: függőleges bankjegy

A kép forrása: https://en.numista.com/catalogue/photos/aruba/646527c3345343.96383844-original.jpg

Ezt a bankjegyet 2019-ben választották a világ legszebbjének, ám a mai napig a leggyönyörűbb darabokhoz tartozik. A függőleges formátum kifejezettem ritka a bankjegyek világában, elemeit Aruba kultúrájának növény- és állatvilágának művészi elemeiből merít. Megtalálható rajta őshonos gyíkuk a csíkos anole, őslakos ruhában táncoló nők és az aloe növény levelei, amely a gazdaságuk egyik alapját képezi.

 Több érdekes bankjegybiztonsági elemet is használnak, például magas dombormintás nyomtatást, vízjeleket, színváltoztató tintát, EURion csillagképet, Motion Surface-t, 3D-s mozgó csíkot, amely miniatürizált képekkel rendelkezik. A bankjegy értéke 100 florin. 

A kép forrása: https://en.numista.com/catalogue/photos/aruba/646527c2bf4bd5.54976310-original.jpg

Évente megválasztják a világ legszebb bankjegyét

Évente a világ legszebb bankjegyének a versenyét az International Bank Note Society (IBNS), vagyis a Nemzetközi Bankjegy Társaság rendezi meg, ahol szavazás alapján választják ki a győztest. Az értékelésnél immár nagyobb előnyben részesülnek a polimer bankjegyek, nagy népszerűségnek örvendenek mind a bírák, mind a szavazó közönség körében.