Hol a legmagasabbak a fizetések a világon?

Pénzügy2023. okt. 29.F. T.
A rovat támogatója:

Országonként, sőt országokon belül is erősen eltér a bérszínvonal, sőt, szakmánként, ágazatonkéntis nagy eltérések lehetnek, de mindenkit érdekelhet, hogy hol lehet elérni a legmagasabb átlagbért, és hogy mennyi is az, végül: hogy aránylik a hazai átlaghoz.

Magyarországon hónapról hónapra megjelenik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése a hazai bérekről, keresetekről, mégpedig igen részletesen, gondosan megadva a ténylegesen megkapott, tehát nettó értékeket.

Sajnos nem mindenhol ilyen gondos a statisztika elkészítése, így egy-egy ország esetében kicsit nehezebb megállapítani a pontos értéket, például az adórendszer bonyolultabb mivolta miatt, vagy az adatszolgáltatás időbeli lemaradása okán. A számítást euróban végezzük, de megemlítjük, ha az árfolyamnak torzító hatása lehet.

A győztes, magasan kiemelkedve

Az abszolút nyertes országban nincs semmilyen probléma a statisztikával, és ez nem is véletlen: Svájcról van szó. Ahogy a vonatokhoz is szinte órát lehet igazítani, sőt még az órák között is a svájciak a legjobbak, a havi statisztika is óramű pontosságú.

Azonban még enélkül sem lenne kétség, hisz az ország kereseti adata igen nagy mértékben előzi meg mindenki másét. Ennek meg is van az oka: a svájci frank árfolyamának irreálisan erős mivolta. Az adat kis kerekítéssel 5500 euró, ami

2,1 millió forint: a hazai nettó átlagkereset több mint ötszöröse.

A nyertes országnak van számunkra egy érdekessége: az európai egységes piac része, így minden további nélkül vállalhatunk ott munkát, vagyis bárki számára elérhetők az álomfizetések, persze szakmája szerint. Ugyanakkor Svájban az árszínvonal is jóval magasabb, mint Európa más részein, ugyancsak az erős frank miatt, de még így is talán a legmagasabb életszínvonal érhető el az alpesi országban.

A világ legnagyobb gazdasága

A következő helyeket nehéz teljesen pontosan meghatározni egyrészt a dollár és az euró árfolyamának mozgékonysága miatt, másrészt az egyik ország statisztikai hiányossága miatt, mindazonáltal a következő országok adata igen közel van egymáshoz. Amikor épp erősebb a dollár, vagyis közelíti a paritást az euróhoz képest, akkor az Amerikai Egyesült Államok foglalja el a második helyet 4400 dolláros havi adatával, ami most nagyjából 4100 euró:

bő másfél millió forint, a hazai átlag négyszerese. 

Akik felveszik a versenyt Amerikával

Hasonló szinten van Luxemburg és Dánia adata, dollárgyengüléskor az USA elé kerülnek.

Őket talán meglepő módon Izland követi nagyjából 3400 eurós adattal: kétségtelen, hogy mindössze 350 ezer lakosú országról van szó, melynek valutája erős, így az árak is magsabbak. Luxemburg is kis lakosságszámú (650 ezer), ráadásul az ország apró mérete miatt sok ott dolgozó egyszerűen a szomszédos Németországban, Belgiumban vagy Franciaországban lakik, így költségeik kisebbek, de a magas bér előnyeit élvezik. Ráadásul ez a munkaerőpiac is nyitott számunkra, akárcsak a dán vagy az izlandi.

Ahol háromszorosát kereshetjük az itthoninak

Izlandot alig lemaradva Norvágia követi, ahol ugyancsak az erős valuta egy fontos tényező, az pedig az ország jelentős olaj-, és gázexportjának köszönhető. Hasonló szinten van egy Európán kívüli ország: az Egyesült Arab Emirátusok, amely az olajnak köszönheti rendkívüli gazgadságát, viszont az olajkorszak utánra gondolva igyekszik gazdaságát diverzifikálni, így pár százezres őslakossága mellett már közel 10 millió küldöldi dolgozik és kapja a magas bért. 

Az előkelő csoportba még bevevesszük azokat at országokat, ahol az átlagkereset meghaladja a 3000 eurót, vagyis a magyar átlag háromszorosát. Ezek Hollandia és Írország, de árfolyamalakulástól függően még nagyjából idetartozik Kanada, Svédország, Ausztrália és a városállam Szingapúr. Végül megemlítjük a szinttől nem sokkal elmaradó két országot, amelyek

jelenleg a legnépszerűbbek a magyar munkavállalók körében: Ausztria és Németország, egyaránt havi 2800 eurós adattal.