Megindult a gázai offenzíva, a tenger felől is támadnak  

Hírek2023. okt. 29.Sz.A./MTI

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő bejelentette, elkezdődött a háború második szakasza, az izraeli hadsereg szárazföldi csapatokat irányított a Gázai övezetbe, és fokozta a légicsapások számát.

A háború a szárazföldön, légitámadásokkal és a tenger felől is zajlik.

Hosszú és nehéz háborút jósolt Netanjahu, aki szerint a gyilkosok megfizetnek a tetteikért, Izrael "lesújt a gonoszra az egész emberiség érdekében".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn tart ülést az izraeli háborús helyzet kiszélesedése miatt - a Guardian információi szerint.

Elon Musk a Starlink nevű műholdas projektje révén internetes szolgáltatást nyújtana a Gázai övezetben dolgozó nemzetközi segélyszervezeteknek. Az izraeli kommunikációs miniszter bejelentette, hogy minden kapcsolatot megszakítanak a Starlinkkel, és felszólította Muskot, hogy az internetes szolgáltatás fejében kérhetné az izraeli túszok szabadon bocsátását.

A BBC információi szerint részben kezdik visszaállítani a telefonszolgátatást és az internetkapcsolatot a Gázai övezetben.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy Izrael visszarendeli diplomatáit Törökországból, miután Recep Tayyip Erdogan Izraelt területfogalónak nevezte egy palesztinok melletti tüntetés alkalmából.

Jelentős rendőri készültség mellett hatalmas tüntetés volt szombaton Londonban a palesztinok mellett. A Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport szervezte demonstráción több tízezren vettek részt, bár szombat estig a rendőrség nem adott ki hivatalos becslést a résztvevők számáról - írja az MTI.

Ez volt a harmadik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonultak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen. A múlt szombati demonstráción a Scotland Yard becslése szerint százezren vettek részt.

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsopor fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és a legutóbbi izraeli adatok szerint 229 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

A szombati londoni tüntetés résztvevői az előző két demonstrációhoz hasonlóan a kormányzati főutcához, a Whitehallhoz vonultak. Innen nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont.